Sähköverkon kehittäminen ja energiamurros : Jännitteet verkonhaltijoiden kehittämisvelvoitteeseen ja valvontaan - Lindqvist, Noora (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan sähköverkkojen kehittämistä koskevaa sääntelyä ja sähköverkonhaltijoiden toiminnan valvontaa energiamurroksen viitekehyksessä. Keskeistä verkon kehittämistä ja verkonhaltijoiden toiminnan valvontaa koskevaa sääntelyä sekä näiden välistä yhteyttä tutkitaan verkkojen kehittämistä koskevan oikeustilan selventämiseksi. Energiamurroksen aiheuttamia sähköverkkojen kehittämistä koskevia toimintaympäristön muutoksia sekä näiden muutosten aiheuttamia verkon kehittämistarpeita selvennetään, jotta voidaan tarkastella, minkälaisia paineita kehittämistarpeiden kasvu aiheuttaa tähän sääntelykokonaisuuteen. Lisäksi tarkastellaan ja arvioidaan verkkojen kehittämistä koskevaan sääntelyyn ehdotettuja muutoksia ja muutosten mahdollisia vaikutuksia verkkojen kehittämistä koskevaan toimintaympäristöön ja sääntelykehykseen. Verkkojen kehittämistä koskevaa toimintaympäristön oikeustilaa systematisoidaan lainopillisen tutkimusmetodin avulla. Verkkojen kehittämistä koskevaan sääntelyyn ehdotettuja muutoksia arvioidaan suhteessasystematisoituun toimintaympäristöön ja oikeustilaan. Verkonhaltijoiden toimintaa, ja näin ollen taloudellisia toimintaedellytyksiä, on rajoitettava, sillä verkonhaltijat toimivat luonnollisessa monopoliasemassa. Yhtäältä energiamurroksen luoma tarve sähköverkkojen kehittämisinvestoinneille on valtava. Lähes kaikki verkonhaltijat valittivat 1.1.2024 alkaneen valvontajakson valvontamenetelmistä markkinaoikeuteen vedoten muun muassa siihen, etteivät valvontamenetelmät varmista riittäviä taloudellisia toimintaedellytyksiä selviytyä verkkojen kehittämistä koskevista lainsäädännöllisistä velvoitteista. Tarkastelu osoittaa, että verkkojen kehittämistä koskeva toimintaympäristö on varsin jännitteinen. Sähkömarkkinaosapuolten näkemykset eroavat sen osalta, missä määrin verkonhaltijoiden taloudelliset toimintaedellytykset tulisi ottaa huomioon verkkojen kehittämistä koskevassa sääntelyssä. Verkkojen kehittämisestä aiheutuvien kustannusten jakautumista koskeva kysymys nousee keskiöön varmistettaessa riittävät ja tarkoituksenmukaiset verkkoinvestoinnit ja kehittämistoimenpiteet energiamurroksen edistämiseksi.
Keywords: energiamurros, sähkömarkkinat, sähkömarkkinalaki, sähköverkot, monopolit, valvonta