4PL-toimijoiden rooli humanitaarisen logistiikan yhteistyön edistäjänä - Westerlund, Oliver (My University, 2025)
Ihmisten aiheuttamien katastrofien ja konfliktien riskit ovat olleet nousussa viime vuosina, mikä on lisännyt tarvetta humanitaarisen logistiikan operaatioiden kehittämiselle. Humanitaarisella logistiikalla tarkoitetaan kaikkia niitä prosesseja, joilla pyritään varmistamaan toimitusketjun virtojen oikea-aikainen kohdentuminen apua tarvitseville ihmisille. Toimitusketjuun liittyvien kustannusten osuus humanitaarisesta avusta on arvioitu olevan noin 60–80% koko avun kustannuksista, minkä vuoksi etenkin rahoitusrajoitteiden kanssa taistelevan alan kehittämistä on hyödyllistä tutkia. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan sitä, miten yksityisellä sektorilla toimivat 4PL-toimijat (Fourth-party logistics) pystyisivät edistämään humanitaarisen logistiikan yhteistyötä. 4PL-toimijan roolina on toimia toimitusketjun neutraalina operoijana, joka pystyy hyödyntämään osaamistaan esimerkiksi kuljetusyritysten hallinnoijana ja toimitusketjun rakenteen suunnittelijana. Humanitaarisen logistiikan merkittävänä haasteena on moninaisen toimijakentän tavoitteiden ja roolien yhteensovittaminen haastavassa ja muuttuvassa toimintaympäristössä. Tutkielmassa tarkastellaan humanitaarisen logistiikan yhteistyötä edistäviä toimijoita, kuten WFP:n (World Food Programme) alaista logistiikkaklusteria, jonka merkitys korostuu etenkin pidempiaikaisissa kehitysprojekteissa. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että 4PL-toimijalla on kyvykkyyksiä toimia humanitaarisen logistiikan yhteistyön edistäjänä, mutta rajoittavat tekijät, kuten rahoitus, byrokratia, avustusjärjestöjen mandaatit sekä yhteistyöhaluttomuus voivat heikentää mallin soveltuvuutta humanitaariseen kontekstiin. Kuitenkin yksityisen sektorin lisääntynyt rooli humanitaarisessa logistiikassa esimerkiksi LET-hankkeen (Logistics Emergency Team) myötä on merkittävä kehityskulku kohti uusia kehityshankkeita. Mallin soveltuvuutta voisi jatkossa tutkia monipuolisemmin esimerkiksi erilaisten case-projektin muodossa.
Keywords: Humanitaarinen logistiikka, humanitaarinen toimitusketju, 4PL, 3PL, toimitusketjuyhteistyö, logistiikkaklusteri