Algoritmien käyttö dementian diagnosoinnissa - Mäkelä, Saara (My University, 2025)
Dementia on kattotermi, joka kuvaa eri kognitiivisten toimintojen heikkenemistä. Dementia alkaa salakavalasti ja se diagnosoidaan usein vasta kun se on edennyt jo pitkälle. Dementiaa sairastaa miljoonat ihmiset ja siitä on heidän lisäkseen haittaa heidän läheisilleen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja siinä pyritään selvittämään, voidaanko dementiaa diagnosoida käyttämällä siihen koulutettuja algoritmeja, millaisia menetelmiä on käytetty ja voidaanko dementian diagnoosin saamista aikaistaa näitä menetelmiä käyttämällä. Siinä käydään myös läpi, voidaanko eri dementian tyyppejä tunnistaa algoritmeilla. Tutkielmassa perehdytään algoritmeihin, jotka ennustavat dementiaa kyselydatan ja kognitiivisten testitulosten perusteella. Tutkielmassa käydään läpi algoritmien eettisiä haasteita diagnostiikassa, nykyisiä koneoppimismenetelmiä ja niillä saavutettuja tuloksia. Tutkielman tuloksena selvisi, että nykyisillä algoritmeilla ei pystytä diagnosoimaan dementiaa. Kehitetyt algoritmit ja menetelmät eivät ole tarpeeksi kehittyneitä, että niillä voitaisiin luotettavasti antaa dementiadiagnoosia, saati että diagnoosia voitaisiin aikaistaa. Dementia-algoritmien kehittämisessä on käytetty pääosin koneoppimisen menetelmiä, mutta myös neuroverkot ovat herättäneet kiinnostusta. Dementian eri tyyppejä ei voida algoritmeilla tunnistaa, koska nykyiset menetelmät keskittyvät enemmän dementian eri tasojen tunnistamiseen.
Keywords: dementia, diagnosointi, algoritmi, koneoppiminen