Ulkomaiset suorat sijoitukset ja talouskasvu kehitysmaissa - Springare, Laura (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tutkimuksessa tarkastellaan ulkomaisia suoria sijoituksia, talouskasvua ja sitä edistävätkö ulkomaiset suorat sijoitukset talouskasvua kehitysmaissa. Ulkomaisilla suorilla sijoituksilla tarkoitetaan sellaisia pääomasijoituksia, jotka on suunnattu yli rajojen. Ulkomaisten suorien sijoituksien määrä kehitysmaihin on kasvanut viimeisten vuosikymmenien aikana. Poliitikot ovat omaksuneet ulkomaiset suorat sijoitukset yhdeksi talouskasvun edistäjäksi. Monissa kehitysmaissa on alettu purkamaan ulkomaisia sijoittajia ja monikansallisia yrityksille kohdistuneita esteitä ja tarjottu erilaisia tukiaisia kuten verohelpotuksia. Taloustiede ei tarjoa yksiselitteistä vastausta sille, edistävätkö ulkomaiset suorat sijoitukset talouskasvua kehitysmaissa. Tutkielman teoreettisessa osuudessa analysoidaan, miten ulkomaiset suorat sijoitukset vaikuttavat talouden kasvuun kasvuteorioiden ja -mallien avulla sekä miten ulkomaisten suorien sijoituksien eri tyypit vaikuttavat talouskasvuun. Tutkielmassa tarkastellaan myös aiheesta tehtyjä empiirisiä tutkimuksia ja niiden tutkimusmenetelmiä. Empiiristen tutkimuksien tulokset ovat ristiriitaisia. Tutkimustulokset ovat riippuvaisia tutkimusmenetelmistä ja tutkimuksien otoksista. Useissa tutkimuksissa löydettiin selkeä yhteys ulkomaisten suorien sijoituksien ja talouskasvun väliltä kehitysmaissa. Kirjallisuuskatsauksen perusteella ulkomaiset suorat sijoitukset vaikuttavat talouskasvuun. Vaikutukset eivät ole kuitenkaan yksiselitteisiä. Kohdemaan erityispiirteet kuten inhimillisen pääoman taso, kohdemaan talouden avoimuus ja talouden vakaus vaikuttavat jossain määrin ulkomaisiin suoriin sijoituksiin sekä niiden talouden kasvuvaikutuksiin. Ulkomaisten suorien sijoituksien tyypillä on myös merkitystä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että horisontaalisten ja greenfield-sijoituksien kasvuvaikutukset ovat suuremmat kuin vertikaalisten sijoituksista ja M&A-sijoituksista syntyvät kasvuvaikutukset. Politiikkojen tulisikin ohjata ulkomaisille suorille sijoituksille suunnatut tukiaiset vain niille ulkomaisille suorille sijoituksille, jotka edistävät talouskasvua.