Ikääntyneen elinpiiriä sekä subjektiivista hyvinvointia edistävät kotiin tuotavat palvelut : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Tolvanen, Nicole (My University, 2024)
Suomen väestö ikääntyy, ja yhä useampi ikääntynyt haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kotona pärjäämistä voi kuitenkin vaikeuttaa ikääntymisen aiheuttama toimintakyvyn heikentyminen. Subjektiivinen hyvinvointi, joka tarkoittaa yksilön omaa arviota elämänsä laadusta ja tyytyväisyydestä, sekä elinpiirin laajuus ovat keskeisiä tekijöitä ikääntyneiden hyvinvoinnin ja kotona pärjäämisen tukemisessa. Rajoittunut elinpiiri voi heikentää ikääntyneen subjektiivista hyvinvointia, mutta kuitenkin myös ne ikääntyneet, joilla on rajoittunut elinpiiri, voivat kokea subjektiivisen hyvinvointinsa hyväksi, mikäli heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa on pystytty vastaamaan heidän omassa elinpiirissään. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tuottamilla kotiin tuotavilla palveluilla pyritään vastamaan näihin tarpeisiin ja autetaan ikääntyneitä saavuttamaan mahdollisimman itsenäinen ja mielekäs elämä kotona. Tutkielman tarkoituksena on kuvata, mitkä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tuottamat kotiin tuotavat palvelut edistävät kotona asuvan ikääntyneen elinpiirin laajuutta ja subjektiivista hyvinvointia, sekä kuvata millä tavalla ne edistävät niitä. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Systemaattinen tiedonhaku tehtiin helmikuussa 2024 kolmesta elektronisesta tietokannasta, joita olivat CINAHL, PubMed ja Medic. Hakutulokseksi saatiin 561 artikkelia, joista tutkielmaan valikoitui mukaanotto- ja poissulkukriteerien mukaisesti 7 artikkelia. Lisäksi manuaalisella haulla tunnistettiin 2 artikkelia, jolloin lopulliseksi määräksi muodostui 9 artikkelia. Artikkelien tutkimuksista (n=2) oli kvalitatiivisia ja loput (n=7) oli kvantitatiivisia. Aineistossa esiintyneitä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tuottamia kotiin tuotavia palveluja olivat erilaiset ennaltaehkäisevät kotikäynnit, kotikuntoutus, yksilökohtainen palveluohjaus ja tavoitekeskeinen kotihoitomalli. Kaikilla muilla palveluilla, paitsi yksilökohtaisella palveluohjauksella, oli tämän katsauksen tulosten perusteella myönteinen vaikutus joko ikääntyneen elinpiirin laajuuteen tai subjektiiviseen hyvinvointiin. Palvelujen havaittiin tukevan ikääntyneiden kotona pärjäämistä tuomalla turvallisuuden tunnetta ja vahvistamalla heidän itsetuntoaan. Lisäksi palvelut mahdollistivat sosiaalisen vuorovaikutuksen ja osallisuuden, ja niillä oli myönteinen vaikutus ikääntyneiden itsekoettuun mielenterveyteen. Kotiin tuotavissa palveluissa, joiden avulla onnistuttiin laajentamaan ikääntyneen elinpiiriä, korostui liikunnan merkitys sekä ammattilaisten antama tuki ikääntyneiden omien tavoitteiden saavuttamiseksi.
Keywords: avohoito, ikääntyneet, terveydenhuoltohenkilöstö, elinpiiri, koettu hyvinvointi