Sosiaalisten verkostojen vaikutus yksityissijoittajan sijoituskäyttäytymiseen - Hutri, Erika (My University, 2023)
Käyttäytymistieteellisen rahoituksen tutkiminen on yleistynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä, ja sen myötä on noussut esiin suuri määrä uusia tutkimusaiheita rahoituksen piiristä. Käyttäytymistieteellinen rahoitus tutkii tekijöitä, jotka vaikuttavat henkilön taloudelliseen päätöksentekoon. Sen keskiössä on havainto siitä, että ihmiset eivät useinkaan käyttäydy täysin rationaalisesti, vaan esimerkiksi tunteet ja asenteet vaikuttavat ihmisen taloudelliseen päätöksentekoon. Tämä tutkielma keskittyy etenkin sosiaalisten tekijöiden vaikutukseen taloudellisissa päätöksentekotilanteissa, joka on yksi käyttäytymistieteelliseen rahoitukseen liittyvä aihe. Mahdollisia sosiaalisiin tekijöihin liittyviä tutkimusaiheita ovat esimerkiksi laumakäyttäytymisen tutkiminen sekä tämän tutkielman aihe; sosiaalisten verkostojen vaikutus yksityissijoittajan sijoituskäyttäytymiseen. Tutkielmassa keskitytään etenkin suomalaisiin yksityissijoittajiin. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tarkastella, vaikuttavatko sosiaaliset verkostot suomalaisen yksityissijoittajan sijoituskäyttäytymiseen. Lisäksi tutkielmassa kartoitetaan henkilön lähipiirin vaikutusta sijoitustoiminnan aloittamiseen sekä tarkastellaan, onko sosiaalisten verkostojen vaikutus erilainen kokemattomalle kuin kokeneelle sijoittajalle. Tutkielman teoriaosio keskittyy niin käyttäytymistieteelliseen rahoitukseen ja sen ominaispiirteisiin kuin tarkemmin myös sosiaalisiin tekijöihin ja niiden vaikutukseen niin sijoituspäätöksiä kuin muutakin taloudellista päätöksentekoa tehtäessä. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu määrällisenä tutkimuksena ja aineistonkeruu on toteutettu kyselyä käyttäen. Tutkielmasta on nähtävissä viitteitä sille, että sosiaaliset verkostot vaikuttavat suomalaisen yksityissijoittajan sijoituspäätöksiin. Tämä havainto on yhteneväinen aiempien tutkimusten kanssa. Sosiaalisten verkostojen vaikutusta on kuitenkin vaikea todistaa, sillä on haastavaa erottaa sosiaalisia tekijöitä muista sijoituspäätöksiin vaikuttavista tekijöistä. Tutkielman perusteella on nähtävissä myös perusteita sille, että henkilön lähipiiri vaikuttaa sijoitustoiminnan aloittamiseen. Sekä perheen että ystävien sijoittamisen ja henkilön oman sijoittamisen välillä on tulosten perusteella nähtävissä riippuvuus. Empiriasta käy myös ilmi, että sosiaaliset tekijät vaikuttavat enemmän kokemattoman sijoittajan sijoituspäätöksiin kuin kokeneemman. Tämä käy ilmi tutkittaessa tekijöitä, jotka vaikuttavat kokemattomien ja kokeneiden sijoittajien sijoituspäätöksiin.
Keywords: sijoittaminen, sosiaaliset verkostot, yksityissijoittajat, käyttäytymistieteellinen rahoitus