Toimivan, oman henkilökohtaisen lainelaudan tuottaminen : Laatutavoiteteoreema lainelaudan valmistamiseksi - Hatakka, Jouni (My University, 2022)
Tämän tutkielman tarkoituksena on oppia ymmärtämään lainelautojen suunnittelun, muotoilun ja toteutuksen suhteita, sekä niitä seikkoja, jotka vaikuttavat lainelaudan valintaan ja sen toimintaan. Tämä Pro gradu-tutkielma on fenomenologinen tutkimus, joka toteutetaan tutkivan tuottamisen metodilla. Tutkielmassa luodaan laatutavoiteteoria oman henkilökohtaisen lainelaudan tuottamiselle ja tuotetaan lainelauta laatutavoitteiden mukaisesti. Tutkivalla tuottamisella ei ole aikaisemmin tuotettu lainelautaa, joten tämä tutkimus on ensimmäinen laatuaan. Tutkimuksen laatutavoitteet on muodostettu kirjallisuuteen ja tutkimuksiin perustuvan teorian pohjalta, ja ne ohjaavat valmistusprosessissa käytettäviin materiaaleihin, malliin ja mittoihin. Lainelautailussa liikutaan jalkojen alla olevan laudan avulla veden päällä, aallon tuottamaa liike-energiaa hyödyntäen. Lainelautailua kutsutaan yleisemmin kansainvälisellä termillä surffaus. Lainelautailulla on pitkät historialliset juuret maailmalla, vaikka kyseessä on vielä suomalaisittain uusi laji. Laudat on tehty perinteisesti itse käsityönä, josta on kuitenkin siirrytty nykyiseen kaupalliseen tuotantoon. Tutkimuksen tarkoituksena oli vertailla tuotetun lainelaudan ominaisuuksia kaupallisiin lautoihin, mutta COVID-19 -pandemian vuoksi lainelaudan testaaminen sen oikeassa ympäristössä osoittautui haastavaksi, joten lainelaudan ominaisuuksia ja sen laatua arvioitiin kyselytutkimuksella (n 5). Tulokset osoittivat, että lainelaudalle ulkoisesti määritellyt ominaisuudet vastasivat hyvin annettuja kriteereitä. Keskiarvoksi lainelaudan ominaisuuksia tarkasteltaessa tuli 4,2 asteikolla 0-5. Kaupallisia ominaisuuksia mitatessa asteikolla 0-5, asettui keskiarvoksi 4,0, jolloin voidaan todeta, että lainelaudan kaupalliset ominaisuudet ovat onnistuneet hyvin. Lainelaudalle asetetut kustannustavoitteet täyttyivät erinomaisesti. Lainelaudan tuottamisessa isoimmat haasteet olivat pinnan viimeistelyssä, joka sai keskiarvoksi 3,4, sekä tuotetun lainelaudan laadun vertailussa kaupallisiin lainelautoihin keskiarvoksi saatiin 3,2. Tämä tutkimustulos osoittaa käsityöperustassa olevat puutteet, jotka ovat kehittyneet prosessin edetessä. Tämän tutkimuksen tutkimustulokset eivät ole suoraan yleistettävissä, mutta tutkimuksessa luotu malli lainelaudan tuottamisessa voi hyvinkin olla hyödyllinen oman lainelaudan suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Keywords: lainelauta, surffilauta, tutkiva tuottaminen, laatuteoreema, kustomointi