”Suomessa mä olen Suomen bosnialainen ja Bosniassa mä olen Bosnian suomalainen”. Bosnialaistaustaisten nuorten aikuisten monimuotoinen etninen ja paikallinen identiteetti uudessa asuinympäristössä - Tarmio, Nora (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2013)
Tutkimukseni aiheena on Suomessa asuvien bosnialaistaustaisten nuorten aikuisten nykyidentiteetti sekä kulttuurisen monimuotoisuuden ja etnisen murroksen näkyminen arjessa. Kotoutumistutkimuksen sijaan olen kiinnostunut ennen kaikkea identiteetin kokemisesta ja muovautumisesta silloin, kun etnisyys on määrittävä tekijä sekä lähtö- että tulomaassa. Tutkimuskysymyksenäni on, kuinka kansallisuus, etnisyys ja kulttuurinen monimuotoisuus näkyvät sekä muovaavat arkea ja identiteettiä pakolaistaustaisten nuorten aikuisten uudessa elinympäristössä, kun lähtösyyt kotimaasta ovat olleet pitkälti etnisyyteen pohjautuvia. Kuinka etninen identiteetti muotoutuu ja mikä on kahden kulttuurin merkitys etnisyyden määrittelyssä? Mikä on kahden eri kotimaan ja kahden eri kulttuurin rooli arjessa ja identiteettipuhunnassa? Tärkeimpänä tutkimusaineistona ovat bosnialaistaustaisten nuorten aikuisten parissa tekemäni teemahaastattelut. Haastateltavani ovat vuosina 1992–1995 käydyn Bosnian sodan vuoksi pakolaisina Suomeen muuttaneita tai heidän jälkeläisiään. Tein kymmenen teemahaastattelua haastatellen viittä naista ja viittä miestä, jotka kaikki asuvat Varsinais-Suomen alueella. Lisäksi vierailin Bosniassa ymmärtääkseni paremmin sekä haastattelemieni nuorten aikuisten taustaa ja lähtökohtia että heidän ylirajaista arkeaan. Olen lähestynyt identiteetin kokemista kulttuurin, etnisyyden, uskonnon, paikan ja paikallisuuden sekä kodin ja kotimaan käsitteiden kautta. Näistä kaikilla on oma merkityksensä identiteetin muovautumisessa, ja identiteetin kokemiseen vaikuttavat sekä entinen että nykyinen kotimaa. Bosnialaisuus vaikuttaa vahvana taustalla identiteetin kokemisessa, mutta myös suomalainen kulttuuri ja arki muovaavat etnistä ja paikallista identiteettiä. Samalla on kuitenkin huomattava, että identiteettiä ei voi nähdä tiukkarajaisena eikä sitä voi asettaa selviin rajoihin. Identiteetti on jatkuvassa prosessissa ja sidoksissa myös muihin arjen tekijöihin kuin etnisyyteen, paikallisuuteen ja yhteisön kulttuuriin. Lopulta kyse on aina ihmisyksilöistä ja heidän persoonallisesta identiteetin kokemuksestaan.

”Ja sam u Finskoj finski Bosanac a u Bosni sam bosanski Finac” – Raznoliki etni!ki i lokalni identitet mladih porijeklom iz Bosne u novom mjestu stanovanja Tema ovog mog rada je sada#nji identitet mladih porijeklom iz Bosne, kao i raznolikost kultura i etni!ke promjene koje se vide u normalnom $ivotu ovih mladih ljudi. U ovom radu se nisam posvetila prou!avanju imigracije i udomljavanja, nego sam vi#e istra$ivala osje%aj identiteta i njegovog oblikovanja, kada je odlu!uju%i !inioc etni!ka pripadnost, kako ovdje, tako i u zemlji za koju su vezani. Nastojala sam se fokusirati na to, kako etni!ke i kulturne raznolikosti uti!u i oblikuju svakodnevni $ivot i identitet mladih u novoj $ivotnoj sredini, akoji imaju izbjegli!ku pozadinu, i koji su iz svoje zemlje morali oti%i ba# zbog svoje etni!ke pripadnosti i identiteta. Kako etni!ki identitet uti!e na formiranje osobe i kakav zna!aj imaju dvije razli!ite kulture kod definisanja etni!ke pripadnosti? Kakva je uloga dvije razli!ite domovine i dvije razli!ite kulture kada govorimo o identitetu, i kako se one vide u svakodnevnom $ivotu? Najzna!ajnije podatke za ovaj rad sam dobila intervjui#u%i Bosance i Bosanke, koji su ve%inom do#li u Finsku u periodu rata u Bosni 1992–1995 ili nakon rata, ili intervjui#u%i njihove potomke. Intervjuisala sam 10 osoba, 5 mu#karaca i 5 $ena, koji svi $ive u regiji Varsinais-Suomi. Osim toga, posjetila sam Bosnu kako bi mogla bolje razumjeti informacije koje sam od njih dobila, de#avanja u Bosni, pozadinu ovih mladih ljudi kao i njihov svakodnevni $ivot koji prelazi granice zemlje u kojoj zive. Prilazila sam osje%aju identiteta i pojmu ku%e i domovine kroz kulturu, etni!ku pripadnost, vjeru i mjesta boravka. Svi nabrojani pojmovi imaju svoju ulogu u oblikovanju identiteta, kao i zemlja dolaska i zemlja boravka. Iako je bosanski identitet jak, ipak finska kultura i $ivot uti!u na oblikovanje identiteta. Me&utim, identitet se nemo$e staviti i sputati u odredjene granice, niti se ta!no mo$e odrediti granica izmedju etni!kog i nacionalnog identiteta. I kratko mjesto boravka mo$e uticati na osje%aj identiteta pojedinca. Identitet je, dakle, stalno podlo$an promjenama, i djelimi!no nedovr#en. Identitet nije uvjek povezan samo sa osje%ajima nacionalnosti, etni!ke pripadnosti i kulturom zajednice, nego je takodje povezan i sa drugim faktorima svakodnevnog zivota.