"Terveisiä tutuille ja tuntemattomille" : Matkustajakoti Kalevan postikortit 1969-1978 ja yhteisö niiden takana - Levonen, Jenna (My University, 2023)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tutkin raumalaiseen matkustajakoti Kalevaan lähetettyjä postikortteja ja sitä, miten ne voidaan tulkita osoituksena asiakkaiden ja työntekijöiden muodostamasta yhteisöstä ja siten myös yhteisöllisyydestä. Alkuperäisaineiston ja tutkimuskohteeni muodostaa Rauman merimuseon hallussa oleva Kalevan korttikokoelma, johon kuuluu 115 postikorttia, jotka on kirjoitettu vuosien 1969–1978 välillä. Kortit asettuvat myös osaksi laajempaa kirjoittamisen ja yhteydenpidon kontekstia, jota pohdin aiemman postikorttitutkimuksen sekä kirjeidentutkimuksen kautta. Toinen kysymykseni on se, miten kortit asettuvat osaksi paikallistumisen funktiota, joka sekin asettuu yhteydenpidon merkityksellisyyden piiriin. Tällöin kortit itse asettuvat tutkimuksen fokukseen ja niiden tekstisisältöjä voidaan käyttää osoituksena yhteisön olemassaolosta. Kortteja lähetettiin paljon ja tämä yhteinen toiminta oli ilmeisen mieleistä Kalevassa aikaansa viettäneille asiakkaille, sekä ravintolan työntekijöille. Yhtenä merkkinä tästä on se, että käytössäni ollut korttikokoelma on fragmentaarinen ja todellinen korttien määrä on oletettavasti ollut paljon suurempi. Lähestyn aineistoa valottamalla Kalevan merkitystä osana Rauman paikallishistoriaa sekä sitä, minkälaisia muutoksia se on ilmentänyt omassa ajassaan esimerkiksi ravintola-alan muutosten kautta. Näin tutkimuksellinen otteeni on mikrohistoriallinen, vaikka korttitekstien läpikäymisessä käytän myös lähilukua ja viittauksia antropologian tutkimusperinteeseen. Lisäksi olen tehnyt aineiston pohjalta kvantitatiivisia laskelmia, joita käytän tutkimukseni tukena. Aihe on entuudestaan tutkimaton, mutta joitain teoksia postikorttien erilaisiin merkityksiin ja postikorttikonventioihin on jo tehty Suomessa. Näistä tutkielmani kannalta merkittävimmät ovat entisen Korttien talon toimittamat kirjat Postikortti sosiaalisessa kontekstissa (2001) ja Postikortti diskurssina (1999). Esittämäni näkemys postikorteista yhteisöllisyyden osoituksena tulee esiin korttien ja niiden tekstien kautta. Samalla tämä edustaa yhtä tutkimusnäkemystä ja korttikokoelma tarjoaisi mahdollisuuksia moniin erilaisiin jatkotutkimuksiin. Esimerkiksi kartoittamalla muiden kaupunkien korttikokoelmia voitaisiin tuoda näkyviin se, oliko Kalevan korttitoiminta todella niin erityispiirteistä, kuin se tässä yhteydessä asettuu tulkittavaksi.
Keywords: postikortit, Rauma, matkustajakodit, ravintolat, merimiehet, kulttuurihistoria, 1960-luku, 1970-luku, alkoholinkäyttö, alkoholipolitiikka, työpaikkakulttuuri, postileimat, postimerkit, yhteisöllisyys, arjen kulttuurihistoria, paikallishistoria, ravintolatyöntekijät, kommunikaatio, keräily, museokokoelmat