Taisteluensiapu – Ukrainan opit - Vahala, Janne (My University, 2025)
Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022. Tämän seurauksena koko Euroopan turvallisuusympäristö muuttui merkittävästi. Laajamittainen sota kahden modernein asein ja välinein varustetun valtion välillä jättää jälkeensä paljon tuhoa, haavoittuneita ja menehtyneitä. Täydellisen ilmaherruuden puuttuminen ja droonien ja epäsuoran tulen käyttö rajaa evakuointimahdollisuuksia merkittävästi, mikä saattaa johtaa viivästyksiin haavoittuneen taistelijan evakuoinnissa. Näin ollen asianmukainen ja oikein suoritettu taisteluensiapu nousee merkittävään asemaan. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan taisteluensiavun kehitystä, nykytilannetta ja Ukrainan sodan erityispiirteitä lääkinnän näkökulmasta. Katsauksessa perehdytään nykyisen taisteluensiapuohjeistuksen rakenteeseen ja käsitellään sen keskeistä sisältöä, kuten kiristyssiteiden käyttöä ja verituotekäytäntöjä. Evakuointien hankaloituessa pohditaan myös pitkittyneen kenttähoidon merkitystä ja tulevaisuutta. Lisäksi katsauksessa pohditaan mikrobilääkeresistenssin kasvua Ukrainassa.
Keywords: taisteluensiapu, TCCC, kiristysside