Kirjallisuuskatsaus liittyen MET-toiminnan aloitukseen Majakkasairaalassa - Laaksi, Iida (My University, 2024)
Tarkoituksenamme oli tutkia MET-toiminnan (engl. Medical Emergency Team) aloittamista uudessa Turun Majakkasairaalassa. MET-toiminta (medical emergency team) on kehitetty ehkäisemään vakavia sairaalansisäisiä haittatapahtumia. Majakkasairaala aukesi käyttöön alkuvuodesta 2022 ja MET-toiminta alkoi helmikuussa 2022. Majakkasairaalassa hoidetaan lasten ja nuorten taudit, naistentaudit, synnytykset, korva-, nenä ja kurkkusairaudet sekä suu- ja leukasairaudet. Osa TYKS:n kuvantamistoiminnoista on keskitetty Majakkasairaalaan. MET-toiminta Majakkasairaalassa on uutta, ja tarkoituksena oli kerätä systemaattisesti tietoa MET-toiminnan alkuvaiheista. MET-hälytyksistä analysoitiin tietoa hälytysten määrästä, potilasryhmistä, hälytyskriteereistä, hälytyksen jälkeiset toimenpiteet, oliko lapsipotilaita sekä palaute MET-hoitajilta ja osastoilta. Projektiin kuului kirjallisuuskatsauksen teko, kyselylomakkeen tekeminen majakkasairaalan MET-hoitajille sekä MET-hälytyksen laukaisseiden potilastapausten tietojen kerääminen potilastietojärjestelmästä. Projektissa olivat mukana minun lisäkseni kaksi muuta lääketieteen opiskelijaa. Minun syventävien opintojen työni koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jonka tein projektiamme varten. Kirjallisuuskatsauksen aiheena on MET-toiminta yleisesti (historia, toiminnan tarkoitus ja aiheesta tehdyt tutkimukset, NEWS-pisteytys ja muut apuvälineet), lapsipotilaan erityispiirteet akuuttihoidon näkökulmasta, lasten PEWS-pisteytys ja MET-toiminta, obstetristen potilaiden erityispiirteet akuuttihoidon näkökulmasta, MET-toiminta TYKS:ssä sekä Majakkasairaala ja MET-toiminnan käynnistäminen siellä. Kirjallisuuskatsauksessa perehdyn lapsipotilaiden sekä obstetristen potilaiden erityispiirteisiin akuuttihoidon näkökulmasta, sillä nämä potilasryhmät ovat edustettuina uudessa Majakkasairaalassa.