“Hän oli aikaa sitten ohittanut iän, jossa leikittiin nukeilla ja jossa suudelmat olivat viattomia.” : Rakkauden ja seksuaalisuuden kuvaukset Magdalena Hain Kolmannessa sisaressa ja Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirouksessa - Ingi, Fanni (My University, 2021)
Tutkin tässä pro gradu -tutkielmassa erilaisia romanttisen rakkauden, sisarusrakkauden, seksuaalisuuden ja seksin kuvauksia Magdalena Hain Kolmannessa sisaressa (2018) ja Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirouksessa (2018). Tavoitteenani on selvittää millaisia kuvauksia nämä tuoreet nuortenfantasiakirjat parisuhteista, perherakkaudesta, romansseista ja seksuaalisuudesta esittävät. Käytän tutkimuksessani teoreettisena viitekehyksenä romanssintutkimuksen, nuortenkirjallisuudentutkimuksen ja tyttökirjatutkimuksen lähtökohtia. Pyrin vertailemaan tutkimusaineistoni esittämiä kuvauksia toisiensa lisäksi nuortenkirjallisuuden, tyttökirjallisuuden ja romanssikirjallisuuden konventioihin. Tutkimani teokset yhdistelevät aikuisten romanssikirjallisuudesta ja nuortenkirjallisuudesta tuttuja konventioita sekä rikkovat niitä. Tutkielmani osoittaa, että romanssien kuvaukset fantasiamaailmoissa ovat moninaisia. Esillä ovat niin samaa sukupuolta olevat parit kuin ihmisen ja Toisen muodostavat pariskunnat. Yhteistä romansseille on rakkauden kaiken ylittävä voima. Nuoruuden romanssit vaikuttavat edelleen vanhempienkin hahmojen elämässä. Romanttisen rakkauden lisäksi voimakasta on myös sisarusten välinen rakkaus, mikä näkyy ihannointina, mustasukkaisuutena ja velvollisuudentuntona. Seksin ja seksuaalisuuden kuvaukset ovat tutkimissani teoksissa avoimesti esillä. Tyttöhahmojen seksuaalisuutta ei piilotella, ja seksistä saa nauttia. Seksin harrastaminen voidaan sitoa sekä aikuistumiseen että nuoruuden vapauteen.
Keywords: nuortenkirjallisuus, tyttökirjallisuus, romanssit, seksuaalisuus