Lapsen suojelu väkivallalle altistumiselta rikosoikeuden keinoin : epävarsinaisen laiminlyöntirikoksen soveltuminen ehdotetun lapsirauharikoksen tapauksiin - Alanko, Jalmari (My University, 2025)
Tuhannet lapset altistuvat Suomessa vuosittain väkivallalle, joka voi aiheuttaa heille sekä lyhyen että pitkän aikavälin terveysongelmia ja psyykkisiä vammoja, vaikka he eivät olisi väkivallan suoranaisina kohteina. Suomen lainsäädäntö ei kuitenkaan tällä hetkellä kohtele lapsia väkivallan uhreina, mikäli he vain todistavat väkivaltaa. Lakialoite LA 41/2024 pyrkii muuttamaan tätä oikeustilaa lisäämällä rikoslakiin lapsirauharikoksen, joka kriminalisoisi erikseen eräiden väkivalta- ja seksuaalirikosten tekemisen lapsen läsnä ollessa. Tässä tutkielmassa tarkastelemme ehdotettua lapsirauharikosta vertaamalla sitä epävarsinaiseen laiminlyöntirikokseen, ja tutkimme sitä, onko lakialoitteen takana olevaan yhteiskunnalliseen ongelmaan mahdollista puuttua jo voimassa olevan lainsäädännön puitteissa rikosoikeuden yleisiin oppeihin nojautuen.
Keywords: lapsi, väkivalta, rikos, laiminlyönti, lapsirauharikos, epävarsinainen laiminlyöntirikos