Taloushallinnon digitalisaatio : Ohjelmistorobotiikkaa tukevat kompetenssit ja käyttöönoton vaikutukset - Kujansuu, Jussi (My University, 2021)
Laskentatoimen ammattilaisen työnkuva muuttuu digitalisaation ja automatisaation myötä. Tämä asettaa osaltaan uusia osaamisvaatimuksia niin organisaatiolle kuin sen työntekijöillekin. Jos uusiin osaamisvaatimuksiin ei reagoida ja taitovaje kasvaa entisestään, voi se pahimmillaan estää ohjelmistorobotiikan onnistuneen käyttöönoton. Toisaalta ohjelmistorobotiikan hyödyntämistä vaikeuttaa ja hidastaa se, että käyttöönoton vaikutuksista on epäselvyyksiä eikä sen potentiaalisesta lisäarvosta olla täysin varmoja. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten ohjelmistorobotiikka vaikuttaa organisaatioon niin positiivisesti kuin negatiivisestikin sekä mitkä organisaation kompetenssit tukevat ohjelmistorobotiikan käyttöönottoprosessia organisaatiossa. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu haastatteluista, osallistuvasta havainnoinnista sekä kohdeorganisaatioon liittyvästä kirjallisesta materiaalista. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina kohdeorganisaation taloushallinnossa. Haastateltavat valittiin harkinnanvaraisella otannalla, mikä mahdollisti laadukkaan aineiston keräämisen keskittymällä henkilöihin, joilla on ymmärrystä ja kiinnostusta aihealuetta kohtaan. Osallistuva havainnointi toteutettiin kohdeorganisaation palveluksessa työskennellessä, yhdeksän kuukauden ajanjaksolla vuonna 2020. Osallistuvaa havainnointia suoritettiin pääasiassa ohjelmistorobotiikkaan liittyvissä kokouksissa sekä muissa vapaamuotoisimmissa keskusteluissa. Tutkimuksessa havaittiin, että ohjelmistorobotiikan käyttöönottoa tukee niin laskentatoimen ammattilaisen tekniset taidot kuin pehmeätkin taidot. Laskentatoimen ammattilaisen roolin havaittiin rutiinitöiden automatisoituessa painottuvan yhä enemmän kohti neuvonantajan ja ylläpitäjän roolia. Tutkimuksen perusteella johtamistaitojen merkitys korostuu ohjelmistorobotiikan käyttöönotossa myös johtoa alemmilla tasoilla. Myös laskentatoimen ja kirjanpidon taidot korostuvat tutkimuksen perusteella käyttöönotossa eikä niiden merkityksen havaittu vähenevän automatisaation myötä. Merkittävinä ohjelmistorobotiikan positiivisina vaikutuksina havaittiin olevan kehittämismyönteisyyden lisääntyminen sekä rutiinityön vähentyminen. Olennaisina ohjelmistorobotiikan käyttöönoton negatiivisina vaikutuksina havaittiin olevan negatiiviset asenteet sekä muutosvastarinta.