Toimitusketjujen optimointi ja kustannusten vähentäminen massadata-analytiikan avulla - Prusila, Miro (My University, 2025)
Massadata-analytiikan merkitys toimitusketjujen hallinnassa on kasvanut nopeasti teollisuus 4.0:n, digitalisaation ja tekoälyn hyödyntämisen yleistyessä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten massadata-analytiikkaa voidaan hyödyntää toimitusketjujen optimoinnissa ja kustannusten vähentämisessä. Erityisesti tutkielmassa käsitellään datan roolia tehokkuuden parantamisessa, häiriöiden ennakoinnissa ja päätöksenteon nopeuttamisessa. Työssä käydään läpi teollisuus 4.0:n keskeisiä teknologioita, kuten tekoälyä, koneoppimista ja esineiden internetiä (engl. internet of things, IoT), sekä tarkastellaan analytiikan eri tyyppejä, kuten kuvailevaa, diagnosoivaa, ennustavaa ja ohjaavaa analytiikkaa. Massadatan lähteinä käsitellään muun muassa esineiden internetin laitteita, ERP-järjestelmiä ja asiakaskäyttäytymistä. Lisäksi käsitellään käytännön sovelluksia, kuten digitaalisten kaksosten (engl. digital twin) hyödyntämistä ja datan roolia päätöksenteon tukena toimitusketjujen hallinnassa. Tutkielmassa havaitaan, että oikein hyödynnettynä massadata mahdollistaa toimitusketjujen toiminnan reaaliaikaisen seurannan ja dynaamisen ohjauksen, mikä parantaa ennustettavuutta, asiakastyytyväisyyttä ja resurssien käyttöä. Esimerkkinä tarkastellaan digitaalisten kaksosten käyttöä satamissa, jossa massadata, simulaatiot ja tekoäly yhdistyvät käytännön ratkaisuksi.
Keywords: data-analytiikka, massadata, toimitusketjut, teollisuus 4.0, optimointi