TEHO-OSASTOHOIDOSSA OLLEIDEN AIVOVAMMAPOTILAIDEN SEKUNDAARISET KOMPLIKAATIOT KOLMEN KUUKAUDEN SEURANTAJAKSON AIKANA - Kangassalo, Noora (My University, 2020)
Tutkimuksessa on tutkittu Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoito-osastolla hoitoa saaneiden aivovammapotilaita sekä heidän sekundaarikomplikaatioitaan kolme kuukautta aivovamman saamisen jälkeen. Aineisto on kerätty osana monikansallista CENTER-TBI tutkimusta ja osana Turun yliopistollisen keskussairaalan potilasrekisteriä. Tapaturmaisella aivovammalla tarkoitetaan ulkoisen vamman seurauksena syntynyttä aivokudoksen vaurioita. Aivovammat ovat merkittävä sairasryhmä, jonka saa 2,5 miljoona ihmistä Euroopassa vuosittain. Aivovammapotilaiden vamman vakavuus ja siitä kuntoutuminen vaihtelevat suuresti. Osan aivovamman saaneista potilaista tila vaatii intensiivistä tehohoitoa, kuitenkin suhteutettuna kaikkiin aivovammapotilaisiin, tehohoitoon päätyvät ovat vähemmistö. Tutkimuksessa kerättiin aineistoa 33:lta Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehohoitoa saaneista aivovammapotilaista. Tutkimuspotilaista kerättiin laajasti aineistoa aina tutkimusten edeltävästä terveyden- ja elämäntilanteesta, tehohoidon aikana saadusta hoidosta ja sen laadusta sekä hoidon loppumisen jälkeen kerätyistä tiedoista. Tähän työhön kerättiin tietoa tutkimuspotilaiden saamista sekundaarikomplikaatioista kolme kuukautta itse aivovamman saamisen jälkeen. Tutkimuspotilaista 67% oli miehiä, tutkimuspotilaiden ikä vaihteli 18-64 ikävuoden välillä. Yleisin aivovamman saamisen syy oli putoaminen korkeammalta tasolta alas. Tutkimuspotilaista 42%:lla ei ollut ennalta tiedossa olevaa sairautta. 45%:sta tutkimuspotilaista voitiin todeta kolmen kuukauden seuranta-aikana ainakin yksi tähän tutkimukseen otetuista kahdeksasta sekundaarikomplikaatiosta. Sekundaarikomplikaatioista kolmen kuukauden aikana yleisimpiä olivat antibioottihoitoa vaatineet infektiot, jollaisen seurannan aikana tutkimuspotilaista sai 30%. Kolmen kuukauden seuranta-aikana tutkimuspotilaista kolme menehtyi.