PET-merkkiaineet boorineutronikaappaushoidossa - Linnalampi, Hanna (My University, 2025)
Boorineutronikaappaushoito (BNCT) on kehitteillä oleva kaksivaiheinen, kasvainkohdennettu sädehoitomenetelmä. BNCT:n toiminta perustuu boorin hajoamisreaktioon neutronisäteilyn vaikutuksesta, jossa ei-radioaktiiviset 10B-isotoopin atomit absorboivat matalaenergisiä (< 0,5 eV) neutroneja ja hajoavat alfahiukkasiksi (4He) ja litiumytimiksi (7Li). Reaktiossa syntyvät hiukkaset ovat suurella energiamäärällä varattuja, mutta niiden kudoksessa etenemisetäisyys on lyhyt (5–9 μm). Koska yhden yksittäisen solun koko on noin < 10 μm, reaktio tapahtuu yhden solun sisällä. Tämän ansiosta syöpäsoluja ympäröivät terveet solut jäävät lähes kokonaan vaurioitta ja hoitokohteiksi sopivatkin hyvin sellaiset kohteet, joiden ympäröivien solujen säteilytystä olisi hyvä välttää. Hoidon onnistuminen riippuu pääasiassa 10B-isotooppia sisältävien aineiden, eli boorin kantaja-aineiden selektiivisestä kertymisestä kasvainsoluihin. Tällä hetkellä vain yksi yhdiste, 10B-borono-l-fenyylialaniini (10B-BPA), on hyväksytty lääketieteelliseen käyttöön. PET-merkkiaine 10B-borono-18F-fluoro-l-fenyylialaniini (18F-FBPA) kehitettiin 10B-BPA:n in vivo -farmakokinetiikan kuvantamista ja arviointia varten. PET-merkkiaineita käytetään potilaiden seulonnassa, boorin kantaja-aineiden jakautumisen ja kertymisen ennustamisessa sekä hoidon arvioinnissa ja jälkiseurannassa. PET-merkkiaineet ovat tärkeässä asemassa myös hoidon kehityksessä, sillä niiden avulla voidaan tutkia esimerkiksi uusien boorin kantaja-aineiden kulkeutumista syöpäsoluihin, sekä hoidon toimivuutta uusilla menetelmillä.
Keywords: BNCT, PET-merkkiaine, boorin kantaja-aine, 10B-BPA, 18F-FBPA