Maitohammaspulpotomiat - Peranti, Sanna-Maaret (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Karies on yleisin krooninen tauti lapsilla, ja etenkin maitohampaissa esiintyvä maitohammaskaries on merkittävä kliininen ongelma maailmanlaajuisesti. Maitohammaspulpotomia on yleinen hoitomuoto oireettoman syvän maitohammaskarieksen hoitoon. Pulpotomiassa poistetaan infektoitunut dentiini ja koronaalinen osa pulpasta, tyrehdytetään pulpan verenvuoto sekä lääkitään juurikanavien suut. Pulpotomian tarkoituksena on säilyttää maitohammas suussa siihen asti, kunnes se irtoaa pysyvän hampaan puhjetessa. Onnistuneen pulpotomiahoidon jälkeen hampaassa ei esiinny kipua, juurikanavat säilyvät elävinä eikä ympäröivissä kudoksissa esiinny turvotusta tai muuta patologiaa. Pulpotomiahoidon ennusteeseen vaikuttaa pulpotomiassa käytetty lääkeaine. Syventävien opintojen kirjallisen työn tavoitteena oli perehtyä maitohammaspulpotomioihin. Tutkielmassa tehtiin kirjallisuuskatsaus, jossa tarkasteltiin nykyään käytössä olevia menetelmiä pulpotomiahoidoissa ja vertailtiin näitä menetelmiä keskenään. Tarkoituksena oli selvittää suositeltavin hoitolinjaus syvän karieksen hoitoon maitohammaspulpotomialla. Aineisto kerättiin PubMed-tietokannan artikkeleista. Lisäksi tietoa on haettu oppikirjoista, Käypä hoito -suosituksista ja Terveysportin Therapia Odontologica -tietokannasta. Kirjallisuuden perusteella maitohammaspulpotomia voidaan tehdä useammalla eri lääkeaineella. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että MTA (mineraalitrioksidi-valmiste) on suositeltavin lääkeaine maitohammaspulpotomioihin. Laajan tutkimustiedon perusteella MTA:n on todettu olevan ennusteeltaan paras nykyisin käytössä olevista lääkeaineista. Ferrisulfaatti on MTA:ta hieman heikompi ennusteeltaan, mutta se sopii vaihtoehtoiseksi lääkeaineeksi MTA:lle. Biodentine on uusin markkinoille tullut lääkeaine, jonka uskotaan olevan MTA:ta jopa hieman parempi. Lisätutkimuksia Biodentinen käytöstä maitohammaspulpotomioissa kuitenkin tarvitaan.