ICD-koodien automaattinen määritys luonnollisen kielen käsittelyn menetelmillä - Heinonen, Henrik (My University, 2024)
Terveydenhuollon potilasasiakirjojen sähköistymisen myötä on tullut mahdolliseksi asiakirjojen koneellinen käsittely. Tämän johdosta voidaan myös käyttää luonnol- lisen kielen käsittelyn menetelmiä näihin tekstiaineistoihin. Maailmanlaajuisesti on käytössä YK:n alaisen Maailman terveysviraston ylläpitämä ICD tautiluokitusjär- jestelmä, jossa taudit kuvataan ICD-koodeina. Tutkielmassa keskitytään tautiluo- kitusjärjestelmän ICD-9 ja ICD-10 versioihin. Tutkielma on toteutettu kirjallisuus- katsauksena etsien tietoa siitä miten koodien automaattista määrittämistä tutki- taan tällä hetkellä, millä luotettavuustasolla järjestelmät ovat ja mitkä ovat keskei- simmät ongelmat tutkimusalueessa. Keskeisessä roolissa ovat nykyaikaiset BERT:iä tekstin käsittelyn menetelmänä käyttävät syväoppivat esikoulutetut kielimallit joi- den suorituskykyä verrataan tunnettuihin luokittelumenetelmiin logistisesta regres- siosta takaisinkytkettyihin neuroverkkoihin ohjatun koneoppimisen saralla. Järjes- telmien vertailemiseen on käytetty MIMIC-tietoaineistoja saavutettavuuden vuoksi. Nykytasolla automaattinen ICD-koodien määrittäminen ei ole yksinkertainen teh- tävä koneoppimisluokittelijalle, vaikkakin kehitystä on tapahtunut edellisiin järjes- telmiin. Yleisimmät tautiluokat onnistutaan luokittelemaan oikein harvinaisempia useammin. Ongelmaksi on muodostunut tietoaineistojen heikko saatavuus ja koodi- luokkien epätasapaino olemassa olevissa aineistoissa, luokkien lukumäärä ja nyky- järjestelmien suorituskyky sekä muistinhallintaongelmat.
Keywords: luonnollisen kielen käsittely, NLP, ICD-koodaus, koneoppiminen