"Meillä naisilla tosiaan on turvaton olo." : Femonationalistinen retoriikka perussuomalaisten eduskuntapuheenvuoroissa pakolaiskriisin jälkimainingeissa - Mentula, Liisi (My University, 2024)
Vuonna 2015 Lähi-idän ja Afrikan konfliktialueilta lähti Eurooppaa ja Suomea kohti aiempaan mittakaavaan nähden moninkertainen joukko ihmisiä pakoon sotaa ja vainoa. Turvapaikanhakijoita otettiin vastaan ennätyksellisen paljon, jopa kymmenkertaisesti aiempaan verrattuna. Pian osa suomalaisista alkoi vaatia rajojen sulkemista ja jopa turvapaikkaa hakevien ihmisten karkottamista. Tasa-arvosta, naisten oikeuksista ja etenkin naisten turvattomuuden lisääntymisestä oltiin huolissaan muuttoliikkeen edessä. Naisten oikeuksien valjastamista maahanmuuttovastaisuuden ja suoranaisen rasismin keppihevoseksi kuvaa Sara R. Farrisin käsite femonationalismi. Tutkielmassa tarkastelen femonationalistisen retoriikan esiintyvyyttä perussuomalaisten eduskuntapuheenvuoroissa vuosien 2015–2017 välillä, jolloin pakolaiskriisi herätti eniten keskustelua. Pyrin diskurssianalyysin avulla analysoimaan sitä, millaisia historiallisia jatkumoita ja sosiaalisen todellisuuden heijastumia femonationalistisesta retoriikasta paljastuu. Pohdin myös myöhemmiltä vuosilta peräisin olevien täysistuntojen pöytäkirjojen avulla, heijastuivatko perussuomalaisten naisiin ja tasa-arvoon liittyneet huolet myös turvapaikkakeskustelun ulkopuolelle ja poliittiseen päätöksentekoon. Perussuomalaisten tasa-arvopuhe näyttäytyi aineiston valossa epäjohdonmukaisena. Tutkimuskirjallisuuden ja aineistoista eriteltyjen diskurssien analyysin perusteella puolueen kiinnostus naisten itsemääräämisoikeuksia ja tasa-arvoa kohtaan nousi esiin korostetusti juuri maahanmuutosta keskusteltaessa. Muissa yhteyksissä naisnäkökulmaa ei liioin tuotu esiin tai sitä pyrittiin häivyttämään. Sukupuolittuneesta väkivallasta ja seksuaalisesta häirinnästä puhuttaessa keskustelua paikoin jopa räikeästi harhautettiin. Korostunut huoli naisiin kohdistuneesta häirinnästä ja väkivallasta turvapaikanhakijoiden kontekstissa näyttäytyy ristiriitaisena puolueen muutoin sukupuolisokeaan linjaan verrattuna.
Keywords: Femonationalismi, perussuomalaiset, eduskunta, tasa-arvo, naisten oikeudet, pakolaiskriisi, turvapaikanhakija, maahanmuutto