Transkraniaalisen magneettistimulaation tehokkuus migreenin hoidossa - Pekonen, Sanni (My University, 2019)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tieteellisen näytön aste transkraniaalisen magneettistimulaation tehokkuudesta migreenin hoitomuotona. Migreeni on maailmanlaajuisesti yleinen sairaus eikä perinteisillä lääkehoidoilla saavuteta aina vastetta. Magneettistimulaation käyttö on viime aikoina lisääntynyt erilaisten sairauksien ja kiputilojen hoidossa. Sitä on käytetty myös migreenin hoidossa, mutta varmaa näytön astetta sen tehokkuudesta ei kuitenkaan vielä ole. Magneettistimulaatio on kallista, joten hoidon kannattavuuden vuoksi tutkimusnäyttöä tehokkuudesta tarvitaan. Tutkimus suoritettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusprojektia aloittaessa ei luotettavia systemaattisia katsauksia aiheesta löytynyt. Artikkelit valittiin mukaan tarkoin PICOS-kriteerein. Käytetyt tietokannat olivat Pubmed, Embase, Cinahl, Web of Science, Central ja Scopus. Kaksi itsenäistä tutkijaa suorittivat artikkelien valintaprosessin PICOS-kriteereiden mukaisesti ja mikäli yhteisymmärrykseen ei päästy, kolmas tutkija teki päätöksen. Tämän jälkeen arvioitiin vielä tutkimusten riski tutkimusharhaan Cochranen kansainvälisten laatukriteereiden mukaisesti sekä tehtiin laadullinen vertailu. Valintaprosessin jälkeen katsaukseen jäi lopulta kuusi tutkimusta. Tutkimuksen tarkat tulokset on tarkoitus julkaista englanninkielisessä systemaattisessa katsauksessa, joten numeerisia tulostietoja ei tässä syventävien kirjallisessa työssä esitetä plagioinnin välttämiseksi. Tuloksena ei löytynyt tilastollisesti tai kliinisesti merkitseviä eroja transkraniaalista magneettistimulaatiota saaneen ryhmän ja kontrolliryhmän välillä. Laadullisessa arviossa ilmeni tutkimusten heterogeenisyys, joten meta-analyysia ei aineiston perusteella voitu tehdä. Transkraniaalisen magneettistimulaation hinnakkuuden vuoksi sitä ei suositella lieväoireisen tai harvoin esiintyvän hoitoresistenssin migreenin hoidoksi. Luotettavaa tutkimusnäyttöä vaikeaoireisen hoitoresistenssin migreenin hoidosta ei vielä ole. Meta-analyysin tekemiseksi aiheesta tarvitaan uusia laadukkaita sokkoutettuja pitkäaikaistutkimuksia.
Keywords: transkraniaalinen magneettistimulaatio, migreeni