Miten luokanopettajaopiskelijat kokevat opetusharjoitteluiden tukeneen heidän ammatillista kasvuaan? : MAP-malliin perustuva haastattelututkimus - Tiainen, Noora; Menna, Sini (My University, 2025)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka opetusharjoittelut ovat tukeneet opiskelijoiden ammatillista kasvua heidän kokemustensa mukaan. Tarkastelussa hyödynnettiin Moniulotteisen opettajan osaamisen prosessimallia (MAP-malli), joka tarjoaa laaja-alaisen näkemyksen opettajan ammatin keskeisistä tiedoista, taidoista ja osaamisalueista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineiston analyysimenetelmänä käytettiin teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksessa haastateltiin neljää Turun yliopiston maisterivaiheen luokanopettajaopiskelijaa. Aineisto muodostui haastattelumateriaaleista. Päätuloksena voidaan todeta, että ammatillinen kasvu kehittyi opetusharjoitteluissa vaihtelevasti MAP-mallin osaamisalueissa. Johtopäätöksenä on, että MAP-mallin osaamisalueista ammatillista hyvinvointia, kognitiivisia taitoja sekä sosiaalisia taitoja tulisi painottaa enemmän, jotta opetusharjoittelut tukevat opiskelijoiden ammatillista kasvua kokonaisvaltaisemmin.
Keywords: ammatillinen kasvu, Moniulotteinen opettajan osaamisen prosessimalli (MAP), opetusharjoittelu