Kawasakin taudin sepelvaltimokomplikaatioiden riskitekijät ja ehkäisy - Peltonen, Maija (My University, 2021)
Tämän kirjallisen työn tarkoituksena on tuoreeseen tutkimustietoon perehtymällä tehdä yleiskatsaus Kawasakin tautiin ja erityisesti sen sepelvaltimokomplikaatioihin. Tarkemmin tarkastellaan sepelvaltimokomplikaatioiden riskitekijöitä ja ehkäisyä. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa käytetään lähdemateriaalina oppikirjoja ja PubMed -tietokannasta löydettyjä alkuperäistutkimuksia, meta-analyyseja ja katsausartikkeleita. Tutkielmassa käsitellään ensin yleisesti Kawasakin tautia ja ajankohtaista käsitystä sen etiologiasta, epidemiologiasta ja patogeneesistä, sekä taudin diagnostiikkaa ja hoitoa. Seuraavaksi syvennytään tarkemmin Kawasakin taudin sydänkomplikaatioihin ja erityisesti sepelvaltimokomplikaatioihin. Lopussa käsitellään tämänhetkistä tutkimustietoa sepelvaltimokomplikaatioiden riskitekijöistä ja ehkäisystä. Kawasakin taudin sepelvaltimokomplikaatioille riskitekijöiksi on tunnistettu voimakas tulehdusreaktio, taudin pitkä kesto ennen hoitoa ja hoidolle saatua vastetta sekä resistenssi taudin standardihoidolle, immunoglobuliinihoidolle. Sepelvaltimokomplikaatioiden ehkäisyssä tärkeintä on varhainen diagnostiikka ja hoidon aloitus ajoissa. Uusia tehokkaampia hoitomuotoja on kehitetty paljon immunoglobuliinihoidolle resistenteille potilaille, mutta niiden tehoa sepelvaltimokomplikaatioiden ehkäisyssä ei ole vielä osoitettu. Keskeisenä päätelmänä katsauksessa on, että sepelvaltimokomplikaatioille suuressa riskissä olevien potilaiden varhainen tunnistaminen mahdollistaisi näiden potilaiden tehokkaamman seurannan ja hoidon jo taudin alkuvaiheessa, jotta taudin vakavimpia komplikaatioita voitaisiin ehkäistä entistä paremmin ja parantaa potilaiden ennustetta. Riskitekijöiden tunnistamisen avulla voitaisiin kehittää pisteytysjärjestelmiä riskipotilaiden tunnistamisen avuksi.
Keywords: Kawasakin tauti, sepelvaltimokomplikaatiot, riskitekijät, ehkäisy