Sosiaalityön asiantuntijuuden ydintä etsimässä : Sosiaalityöntekijöiden tekemät mielipidekirjoitukset Helsingin Sanomissa sosiaalityön asiantuntijuuden näkökulmasta - Fast, Mia (My University, 2021)
Tutkielman kiinnostuksen kohteena on sosiaalityöntekijöiden asiantuntijuus sekä sosiaalityöntekijöiden yhteiskunnallinen ja julkinen vaikuttaminen mielipidekirjoitusten avulla. Sosiaalityön asiantuntijuuden osalta tutkielma lähtee liikkeelle siitä olettamuksesta, että sosiaalityön asiantuntijuus hahmottuu tiedon, ammattitaidon ja ammattietiikan muodostamaksi kokonaisuudeksi. Syvyyttä asiantuntijuuden tulkintoihin haetaan Anita Sipilän (2011) väitöskirjaan pohjautuvasta käsityksestä koskien sosiaalityön asiantuntijuuden ulottuvuuksia. Tutkielmassa tarkastellaan myös sosiaalityöntekijöiden mediavaikuttamista ja mielipidekirjoituksia osana rakenteellista sosiaalityötä. Tutkielman pyrkimyksenä on selvittää millaisiin asioihin sosiaalityöntekijät haluavat ottaa kantaa ja millaista asiantuntijuuden kuvaa he luovat ammatistaan mielipidekirjoitusten välityksellä. Tutkimuksen aineistona ovat 1.1.2016 – 31.12.2019 välillä Helsingin Sanomissa julkaistut sosiaalityöntekijöiden kirjoittamat mielipidekirjoitukset. Mielipidekirjoituksia oli 50 kappaletta valitulla aikavälillä ja rajauksella. Analyysin esivaiheena on ollut mielipidekirjoitusten erittely sisällön mukaisesti. Aineiston varsinainen analyysi on toteutettu teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin, jossa on luotu mielikuva siitä, millaista on mielipidekirjoituksista välittyvä sosiaalityön asiantuntijuus. Tutkielman tulokset osoittavat mielipidekirjoituksissa ilmenevän sosiaalityön asiantuntijuuden jaottuvan tiedon osalta taloudelliseen, ihmisen tilanteita koskevaan, sosiaaliturvajärjestelmää koskevaan, yhteiskunnalliseen, tutkimukselliseen ja oikeudelliseen tietoon. Sosiaalityöntekijöiden ammattitaito kuvastui kehittämismyönteiseksi asiakastyön, tiedon soveltamisen sekä kokonaisvaltaisen arvioinnin taitoja sisältäväksi kokonaisuudeksi. Sosiaalityöntekijöillä oli myös esihenkilötaitoja. Ammattietiikan osalta mielipidekirjoitukset toivat esiin arvojen ja etiikan ohella sosiaalityöntekijöiden arvostusta ammattikuntaansa kohtaan sekä vastuunkantoa. Tutkielman perusteella sosiaalityöntekijöiden kirjoittamat mielipidekirjoitukset luovat todenmukaista kuvaa sosiaalityöstä vaikkakaan ne eivät kattaneet aivan kaikkien sosiaalialan sektoreiden näkemyksiä. Tuloksissa painottui erityisesti ongelmien ennaltaehkäisemistä ja asioiden kokonaisvaltaista hahmottamista koskevat asiantuntijuuden osa-alueet. Myös arviointi- ja talousosaaminen sekä esihenkilötaidot nousivat esiin olennaisina sosiaalityöntekijöiden taitoina. Sosiaalityöntekijät myös kohtaavat monelta suunnalta tulevia haasteita ja kuormitusta liittyen työn ammattieettisiin teemoihin.

My social work master’s thesis is focused on studying social work expertise and social workers’ societal and public influencing through opinion pieces. On behalf of social work expertise, the presumption is that it consists of an entity of knowledge, skill and professional ethics. This study utilizes Anita Sipilä’s (2011) doctoral dissertations notions of dimensions of social work expertise to further deepen the entity of the topic. This study also examines social workers’ influencing within media and opinion pieces as parts of structural social work. The aspiration of this study is to find out what kind of topics social workers want to take a stand on and what kind of image of social work expertise and social work profession they create with the opinion pieces. The data of the study consists of opinion pieces published in the Finnish newspaper Helsingin Sanomat during the time frame of 1.1.2016 – 31.12.2019. The data contained 50 opinion pieces within the chosen time frame and exclusion. The data was first themed by its contents. In the essential analysis the data was analyzed with the means of theory directive content analysis. This analysis aimed to create an image of the social work expertise transmitted into public by the opinion pieces. The results of the study prove that the opinion pieces express social work expertise to include knowledge about economic factors, people’s life situations and social security system. Societal, research-based and juridical information were as well included. Social workers’ professional skills were developmentally orientated and consisted of client work skills, skills of adapting information and skills of wholesome evaluation. Social workers also have managing skills. On behalf of professional ethics the opinion pieces introduced the readers to social workers’ values, ethics, their respect towards their own occupation and the sense of responsibility they have. According to the study the opinion pieces written by social workers create a truthful image of social work even though all the fields of social work were not represented. The results emphasized the parts of social work expertise that contained prevention of social problems and the wholesome understanding of different issues. Also evaluative and financial know-how and the managerial skills were substantial skills for social workers. Social workers also face challenges and strains from different directions when it comes to the themes concerning social work professional ethics.
Keywords: sosiaalityön asiantuntijuus, rakenteellinen sosiaalityö, mielipidekirjoitus, julkinen viestintä, mediavaikuttaminen