”Tiedoksi ja toimenpiteitä varten” : Suomen valtionhallinnon toiminta Ruandassa vuosina 1993–1997 - Kujander, Linda (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa perehdytään Suomen valtionhallinnon toimiin Ruandassa vuosina 1993–1997. Tutkielman tarkoituksena on selvittää mihin toimenpiteisiin Suomen valtionhallinto ryhtyi, mitä perusteita toiminnalle oli, mitkä olivat toiminnan motiivit sekä selvittää oliko toiminta linjassa silloiseen Suomen ulko- ja ihmisoikeuspolitiikkaan. Ruandan kansanmurha oli pitkään jatkuneen konfliktin huipentuma, mikä johti yli 800 000 ihmisen kuolemaan keväällä 1994. Ruandan sisäiset kiistat, jotka olivat saaneet alkunsa jo siirtomaa-ajoilta lähtien, kulminoitui vuonna 1990 jälleen uudeksi sisäiseksi konfliktiksi maan eri etnisten ryhmien, hutujen ja tutsien välillä. Arushan rauhanneuvotteluprosessi pyrki pysyvään rauhaan konfliktin osapuolten välillä. Loppukesästä 1993 allekirjoitettiin rauhansopimus, mutta hallitus jarrutteli rauhanehtojen toimeenpanossa vielä talvella 1994. Kun Ruandan presidenttiä kuljettanut lentokone ammuttiin alas lähellä Kigalin lentokenttää huhtikuussa 1994, konflikti eskaloitui ja tutseihin ja maltillisiin hutuihin kohdistunut kansanmurha alkoi. Suomen ulkopoliittinen tilanne muuttui merkittävästi 1990-luvulla kylmän sodan päättymisen jälkeen. Suomi oli pitkään toiminut puun ja kuoren välissä, pyrkien toimimaan kansainvälisellä kentällä puolueettomana maana, painottuen poliittisesti lähemmäs länsimaita. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Suomi oli vapaa liittymään EU:n jäseneksi ja täysivaltaiseksi länsimaaksi. Myös ihmisoikeuspolitiikka muuttui aktiivisemmaksi, ja EU-maana Suomen tulikin ottaa kantaa maiden ihmisoikeusloukkauksiin. Suomen lähtökohta Ruandassa ennen kansanmurhaa oli tavanomainen kaukomaan ja Suomen välinen suhde, jossa ei ollut aktiivista kahdenvälistä kehitysyhteistyötä. Suomen edustustot seurasivat paikallisen tilanteen kehittymistä, mutta varsinaista suomalaista näkökulmaa ei ollut, sillä sille ei ollut tarvetta valtiollisen yhteistyön ollessa vähäistä. Kevään 1994 jälkeen Suomen toiminta muuttui huomattavasti aktiivisemmaksi alueella ja myös raporteissa alkoi esiintyä suomalaisnäkökulmia ja arvioita Suomen toiminnasta. Toiminnan pääasiallisina perusteina, jos niitä erikseen mainittiin, käytettiin Suomen ihmisoikeuspolitiikkaa ja liittäytymistä lähimmän viiteryhmän, Pohjoismaiden joukkoon. Ruanda oli täten osa Suomen ulkopoliittisen linjan toteuttamista 1990-luvulla, ja toimet ovatkin linjassa yleisen ulkopolitiikan kanssa. Suomi ei ollut Ruandassa toimeton, mutta takkuilevan YK-hallinnon ja poliittisen varovaisuuden vuoksi toimet jäivät lopulta vaikutuksiltaan melko pieniksi.
Keywords: Ruanda, Suomi, ulkopolitiikka, ihmisoikeuspolitiikka, YK, kansanmurha