Helppokäyttöinen retkikiuas telttasaunaan : Nestekaasukiukaan käytettävyystutkimus - Juujärvi, Sampsa; Keinänen, Eetu (My University, 2022)
Tässä tutkimuksessa suunniteltiin ja valmistettiin nestekaasukiuas retkeilykäyttöön, sekä suoritettiin sille käytettävyystutkimus. Käytettävyystutkimuksella pyrimme selvittämään vastauksen tutkimuskysymykseen, eli miltä osin suunnittelemamme ja valmistamamme nestekaasukiuas soveltuu retkeilykäyttöön käytettävyysominaisuuksien näkökulmasta tarkasteltuna? Tutkimuksen apukysymyksillä pyrimme selvittämään, mitä nestekaasukiukaan ominaisuuksia käyttäjät arvioivat testauksen perusteella toimiviksi ja mitkä nestekaasukiukaan osat tai ominaisuudet kaipaavat kehitystä. Tutkimuksessa käytettävä aineisto kerättiin käytettävyystestien yhteydessä järjestettävillä teemahaastatteluilla, jotka äänitettiin ja litteroitiin analysointia varten. Käytettävyystesteihin ja haastatteluihin osallistui yhteensä 5 tutkimuksessa määritetyn käyttäjäprofiilin mukaista testikäyttäjää. Analyysimenetelmänä toimi teorialähtöinen sisällönanalyysi, jonka avulla pyrittiin selvittämään nestekaasukiukaan mahdollisia käytettävyysongelmia ja kehityskohtia. Taustateorioina tutkimuksessa toimivat Nielsenin (1993), Wiion (2004), Sinkkonen ym. (2006) ja Lindforsin (2010) käytettävyysteoriat, sekä Launis & Lehtelän (2018) määritelmät ergonomiasta. Tutkimuksen tulosten perusteella suunnittelemamme ja valmistamme nestekaasukiuas soveltui lähes kaikilta osin retkeilykäyttöön. Kaikki käytettävyystesteissä ilmenneet nestekaasukiukaan ominaisuudet arvioitiin testikäyttäjien toimesta haastatteluissa toimiviksi. Kehitystä nestekaasukiukaassa jäi kuitenkin kaipaamaan käytettävyystestien perusteella paloturvallisuuteen vaikuttavat kiukaan turvallinen sytytys, liekinvalvonta sekä liekin pysyminen palotilassa löylyä heitettäessä. Testikäyttäjien haastatteluissa korostuivat nestekaasukiukaan fyysiset ominaisuudet, kuten paino ja liikuteltavuus sekä kiukaan rajallinen löylykapasiteetti, mitkä voidaan nähdä tuotteen kehityskohteina paloturvallisuuden ohella. Tuloksilla saatiin tietoa käytettävyyden teorioiden soveltamisesta kiukaan suunnitteluun, valmistukseen ja testaukseen. Tulokset eivät ole suoraan verrattavissa ja yleistettävissä muihin toimintaperiaatteeltaan erilaisiin retkikiukaisiin, kuten puulämmitteisiin, mutta tulosten pohjalta voi saada ajatuksia siitä, millaisia ominaisuuksia käyttäjät arvostavat vastaavissa tuotteissa.
Keywords: käytettävyys, ergonomia, nestekaasukiuas, telttasauna, tapaustutkimus