Kohdennettu ultraääni vapinan hoidossa - Brück Anna; Blanco Sequeiros Roberto; Frantzén Janek; Hartiala Olli; Hirvonen Jussi; Jokinen Pekka; Joutsa Juho; Jääskeläinen Satu; Korpela Jaana; Kuusimäki Tomi; Rinne Jaakko; Sainio Teija; et al. (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Aivojen kohdennettu ultraäänihoito (HIFU) on uusi aivosairauksien hoitomuoto, joka otettiin Suomessa käyttöön keväällä 2022. Nykyisin HIFU-talamotomialla voidaan hoitaa lääkeresistenttiä essentiaalista vapinaa ja Parkinsonin taudin vapinaa, mutta jatkossa käyttöaiheet todennäköisesti laajenevat. Kyseessä on kertaluonteinen neurokirurginen toimenpide ilman kallon avausta, mikä vähentää komplikaatioriskiä. Kohdennettu ultraäänihoito on todettu kustannusvaikuttavaksi verrattuna aivojen syvästimulaatioon ja tavanomaiseen talamotomiaan.