Moninaisuus luokanopettajakoulutuksessa : Turun yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiä moninaisuudesta ja kokemuksia moninaisuuden esityksistä - Pellikka, Jennika (My University, 2023)
Viime vuosikymmeninä yhteiskunnassamme erilaisuudesta ja erilaisuuden kokemuksista on tullut sallitumpaa. Ihmisten on mahdollista ilmaista itseään ja omaa yksilöllisyyttään vapaammin. Erilaisuuden kokemuksia kuvaa paremmin käsite moninaisuus. Moninaisuuden käsitteellä ei ole samanlaista negatiivista kaikua kuin erilaisuudella tai poikkeavuudella. Yhteiskuntamme moninaistuessa myös koulumme moninaistuvat. Kaikki opetukseen osallistuvat oppilaat ovat kaikki taustoiltaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia, mutta ainutlaatuisia. Suomalainen koulutusjärjestelmä on tunnettu pitkään järjestelmästään, jossa toteutuu koulutuksellinen tasa-arvo. Viime vuosina koulutuksen kontekstissa on herännyt huoli siitä, toteutuuko koulutuksellinen tasa-arvo sittenkään ja pystyykö suomalainen koulu vastaamaan moninaisen oppijajoukon tarpeisiin. Tässä pro gradu-tutkielmassa perehdyn luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiin moninaisuudesta sekä siihen, miten luokanopettajakoulutuksessa esitetään moninaisuutta. Perehdyn myös siihen, miten luokanopettajakoulutus on vaikuttanut luokanopettajaopiskelijoiden käsityksiin moninaisuudesta ja kokevatko opiskelijat koulutuksessaan moninaisuuden osalta olevan kehitettävää. Tähän tutkielmaan olen rajannut moninaisuuden osa-alueiksi kulttuurisen, sukupuolen ja seksuaalisuuden, oppimisen haasteiden sekä vammaisuuden moninaisuuden. Tutkimuksessa käytetty aineisto on kerätty kyselyn avulla Turun yliopiston joko Turun tai Rauman kampuksilla opiskelevilta luokanopettajaopiskelijoilta. Aineisto kerättiin vuoden 2022 aikana. Tutkimukseen osallistui 52 luokanopettajaopiskelijaa opintojen eri vaiheista. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin ja sisällön erittelyn keinoin. Opiskelijoiden tyypillisiä näkemyksiä ja kokemuksia korostetaan vastausten määrää esille tuomalla. Tulosten perusteella luokanopettajaopiskelijoiden käsitykset moninaisuudesta olivat pääosin moninaisuuden kirjallisuudessa esiintyvien määritelmien mukaisia. Tulokset osoittivat, että luokanopettajaopinnoissa käsitellään moninaisuutta, mutta sen rooli on opinnoissa edelleen vähäinen. Moninaisuuden esityksissä koettiin olevan eroja esitysten tyylissä moninaisuuden osa-alueesta riippuen. Luokanopettajaopiskelijoilla oli kokemuksia omasta henkilökohtaisesta moninaisuudesta, mutta heitä koskevaa moninaisuutta ei koettu käsiteltävän luokanopettajakoulutuksessa. Luokanopettajaopiskelijoiden kokemukset osoittivat, etteivät he koe saavansa opettajankoulutuksesta riittävästi tietoa moninaisuudesta ja he toivoivat luokanopettajakoulutukseen laajempaa ja syvällisempää moninaisuuden käsittelyä. Tutkimus osoittaa moninaisuuden tuntemuksen olevan tärkeä osa tulevien opettajien valmiuksia ja luokanopettajakoulutuksessa tulisi tähän tarpeeseen vastata.
Keywords: moninaisuus, luokanopettajakoulutus, inkluusio, yhdenvertaisuus