Uusi määritys munasarjasyövän diagnostiikkaan: CA125-lektiinimääritys - Järvinen, Annika (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Munasarjasyöpä, naisten vaarallisin gynekologinen syöpä, aiheuttaa viidenneksi eniten syöpäkuolemia maailmassa. Munasarjasyöpä todetaan Suomessa noin 500 naisella vuosittain. CA125 on glykoproteiini ja yksi ainoista käytössä olevavista hyväksytyistä biomerkkiaineista munasarjasyövän havaitsemiseen. CA125:n pitoisuuden normaaliraaa pidetään 0-35 U/ml. Koholla olevaa arvoa ei voi suoraan yhdistää munasarjasyöpään, koska CA125-pitoisuus voi kohota myös maksasairauden, endometrioosin, munasarjakystan tai ovulaatiokierron takia. Diplomityön tavoitteena oli kehittää munasarjasyövän varhaiseen havaitsemiseen kohdennettu diagnostiikkatesti, joka perustui CA125-glykoproteiinin muuttuneeseen glykosylaatioon ja lektiinien hyödyntämiseen sitojamolekyyleinä. Työssä käytettiin analyyttinä neljästä eri lähteestä olevaa CA125:tä. Lähteinä olivat munasarjasyövän OVCAR3-solulinjassa tuotettu CA125, sekä homogeenisesta istukkanäytteestä maksakirroosi ja itusolukasvain potilailta eristetty CA125. Työssä verrattiin kymmentä eri kasvilektiiniä, jotka olivat päällystetty Eu3+-nanopartikkelilla. Suurin osa työssä käytetyistä kasvilektiineistä tunnistivat istukka-CA125:n. Japaninsinisade agglutiniini tunnisti munasarja CA125:n. Vehnäalkion agglutiniini tunnisti itusolukasvain- ja maksakirroosi –CA125:n. Ristireaktion lisäksi ongelmaksi muodostui korkea taustasignaali. CA125-lektiinimääritys vaatii vielä kehitystä, jotta ristireaktio ja taustasignaalitasoa saataisiin pienennettyä. Menetelmän kliininen hyödynnettävyys pitää vielä testataan suoraa potilaiden seeruminäytteistä. CA125-lektiinimääritystä voidaan mahdollisesti käyttää CA125-immunomäärityksen rinnalla tutkittaessa munasarjasyövän mahdollisuutta. Tuolloin menetelmän avulla voitaneen poissulkea myös muut pahanlaatuiset tapaukset kuten itusolukasvaimet ja maksakirroosi.