Kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ikääntyneen hoitaja-avustettu vatsakalvodialyysi - Karvali, Outi (My University, 2024)
Ikääntyneiden dialyysipotilaiden määrä lisääntyy maailmanlaajuisesti. Terveydenhuoltojärjestelmälle on haaste, kuinka järjestää dialyysipaikkoja kasvavalle potilasmäärälle. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ikääntyneen hoitaja-avusteista vatsakalvodialyysiä. Tutkielman tutkimuskysymykset muotoutuivat PI(C)O- sanatyökalun avulla. P (population) = ikääntyneet, I( Interventio)= hoitaja-avusteinen ja O(outcomes) = kotidialyysi. Tietoa haettiin neljästä tietokannasta; Medic, Pubmed, Cinahl ja Cochrane. Tutkimuksia löytyi 420. Tutkielmaan valittiin sisäänotto- ja poissulkukriteerien ohjaamina kuusitoista vertaisarvioitua tutkimusta. Aineisto analysoitiin indutiivisella sisällönanalyysillä. Tutkimusstulosten mukaan hoitaja-avusteisella vatsakalvodialyysillä oli etuja iäkkäälle potilaalle ja organisaatiolle. Hoitaja-avusteinen vatsakalvodialyysi mahdollisti iäkkään kroonista munuaissairautta sairastavan potilaan vatsakalvodialyysihoidon kotona. Hoitomuoto paransi tutkimusten mukaan iäkkään elämänlaatua. Henkilökunnan näkökulmasta hoitomuodon kehittäminen onnistui motivoituneen ja asiantuntevan henkilökunnan toimesta. Organisaatiolle hoitaja-avusteinen vatsakalvodialyysi oli kustannustehokasta. Estävät tekjät potilaan kannalta oli enimmäkseen lääketieteellisiä syitä. Henkilökunnan puute ja vähäiset resurssit olivat hoitaja-avusteisen vatsakalvodialyysin estäviä tekijöitä. Hoitaja-avusteinen vatsakalvodialyysi oli halvempaa hoitoa kuin keskushemodialyysi. Tulosten mukaan hoitaja-avusteinen vatsakalvo on turvallinen hoitomuoto iäkkäälle kotona asuvalle iäkkäälle. Tutkimus hoitajien mielipiteistä hoitaja-avusteista vatsakalvodialyysiä kohtaan olisi hyvä tutkia. Laadullinen tutkimus potilaiden ja hoitaja-avustajien kokemuksista toisivat ilmiölle lisäselittäviä tekijöitä hoitaja-avusteisen hoidon riskeistä hoitajan näkökulmasta. Laadullinen tutkimus iäkkäiden potilaiden elämänlaadusta hoitaja-avusteisessa vatsakalvodialyysissä, omaishoitajan uupumisesta ja hoitaja-avusteisen vatsakalvodialyysin hyödyntämisestä olisi tärkeää.
Keywords: krooninen munuaisten vajaatoiminta, ikääntynyt, hoitaja-avustettu, vatsakalvodialyysi