Pienyhtiöiden lakisääteinen tilintarkastus tilintarkastajien työmotivaation näkökulmasta - Peltola, Sanni (My University, 2019)
Tilintarkastusta koskevat lain vaatimukset ovat jokaisen tarkastettavan yhtiön kohdalla samat, minkä takia myös pienyhtiön tilintarkastuksessa tulee noudattaa esimerkiksi ISA-standardeja, vaikka osan standardeista on havaittu soveltuvan huonosti pienyhtiöiden tilintarkastukseen. Tilintarkastajat kohtaavat työssään haasteita tasapainotellessaan esimerkiksi rajallisen tilintarkastuspalkkion, yksityiskohtaisen ja monimutkaisen sääntelyn sekä pienyhtiöiden erityispiirteiden välillä. Tämä tutkielma tuo uuden näkökulman Suomessa erityisesti vuosien 2018 ja 2019 vaihteessa käytyyn keskusteluun Suomen poikkeuksellisen matalien lakisääteisen tilintarkastusvelvollisuuden rajojen ehdotetusta nostosta. Tutkielman tavoitteena on selvittää tilintarkastajien pienyhtiöiden lakisääteiseen tilintarkastukseen kohdistuvaa työmotivaatiota paneutuen erityisesti työn ominaisuuksiin ja piirteisiin, ja pohtia tämän näkökulman kautta pienyhtiöiden lakisääteistä tilintarkastusvelvollisuutta. Tarkastelun apuvälineenä käytetään Hackmanin ja Oldhamin 1970-luvulla kehittämää teoriaa siitä, kuinka tietyt työn ominaisuudet ja piirteet – ammattitaitojen moninaisuus, työn eheys, työn merkitys, autonomia ja palaute – voivat johtaa työntekijän sisäisen motivaation kasvuun. Tutkielman teoriaosuus koostuu työmotivaation lisäksi tilintarkastukseen kohdistuvasta sääntelystä ja pienyhtiöiden tilintarkastuksen tarkastelusta. Tutkielmassa käytetään kvalitatiivista tutkimusotetta. Aineisto on kerätty haastattelemalla neljää pienyhtiöiden tilintarkastajaa puolistrukturoitujen haastattelujen muodossa. Tutkimustulosten mukaan tilintarkastajien työmotivaatiota kasvattaa työssä tarvittavat moninaiset ammattitaidot, työn eheys ja tilintarkastajien kokemus työnsä merkityksestä erityisesti yleisen edun kannalta. Pienessä tilintarkastusyrityksessä työskentely luo lisäksi mahdollisuutta autonomiaan. Työmotivaatiota alentavat seikat liittyvät erityisesti tilintarkastukseen kohdistuvaan sääntelyyn, jonka negatiivinen vaikutus näkyy työn merkityksessä erityisesti asiakasyritykselle ja tilintarkastajan kokemassa autonomiassa, sekä ammatillisen harkinnan mahdollisuuden määrässä. Sääntelyn lisäksi työmotivaation kannalta ongelmia liittyy myös työstä saatavaan palautteeseen, erityisesti ulkoisen laadunvalvonnan uudistettuun muotoon. Pienyhtiöiden tilintarkastajien työmotivaation kannalta on ensiarvoisen tärkeää kiinnittää huomioita tilintarkastukseen kohdistuvaan sääntelyyn ja sen skaalautuvuuteen pienyhtiöiden tilintarkastuksissa. Ulkoisen laadunvalvonnan osalta on puolestaan hyvä pohtia, olisiko uudistuneelle, kaukaiseksi mielletylle laadunvalvontatavalle mahdollista kehittää jokin tilintarkastajien kannalta mielekkäämpi keino. Näiden keinojen avulla pienyhtiöiden tilintarkastajien työmotivaatiota on mahdollista saada merkittävästi parannettua.
Keywords: tilintarkastus, pienyhtiö, ISA-standardit, työmotivaatio, työn sisältö, työn piirreteoria