Munasarjasyövän kantasolut ja NOTCH-signalointiin kohdistuvat lääkkeet - Nurminen, Aino (My University, 2026)
Munasarjasyöpä on maailmanlaajuisesti tappavin gynekologinen syöpä, joka johtaa 210 000 potilaan menehtymiseen vuosittain. Sen huonoa ennustetta selittävät myöhäinen diagnosointi johtuen epäspesifisestä oirekuvasta sekä korkea uusiutumisprosentti. Munasarjasyövästä, kuten monista muistakin kiinteistä kasvaimista, on löydetty syövän kantasoluja. Kantasolumaisuuden ansiosta niiden uskotaan olevan merkittäviä syöpäsolujen nopealle jakautumiselle, etäpesäkkeiden muodostumiselle, syövän uusiutumiselle ja hoitoresistenssille. Syövän kantasolujen kantasolumaisuudella tarkoitetaan niiden kykyä uusiutua ja muodostaa kasvaimia erilaistumalla syöpäsoluiksi. Tätä säätelevät muun muassa transkriptiotekijät, joista munasarjasyövän kantasoluille tärkeimpiä ovat SOX2, OCT4 ja NANOG. Toinen merkittävä munasarjasyövän kantasolujen ominaisuus on muovautuvuus, josta on vastuussa epiteeli-mesenkyymisiirtymä ja jota säätelevät kasvaimen olosuhteet, markkerit sekä transkriptiotekijät. Muovautuvuus mahdollistaa erityisesti etäpesäkkeiden muodostumisen sekä lääkeresistenssin kehittymisen. Lääkeresistenssi onkin merkittävä munasarjasyövän kantasolujen ominaisuus, ja niitä pidetäänkin merkittävimpänä tekijänä munasarjasyövän lääkeresistenssin kehittymiselle ja taudin uusiutumiselle. Lääkeresistenssin kehittymistä säätelevät muun muassa transkriptiotekijät ja munasarjasyövän kantasolujen markkerit. Tunnetuimpia markkereita ovat CD24, CD44, CD117, CD133 ja ALDH1. Munasarjasyövälle ja sen kantasoluille yksi varteenotettava ominaisuus on NOTCH-signalointi. Se osallistuu munasarjasyövänkantasolujen selviytymisen säätelyyn ja muutokset sen reseptoreiden, erityisesti NOTCH1:n ja NOTCH3:n, ilmentymisessä on liitetty lääkeresistenssiin, kasvaimen etenemiseen ja huonoon ennusteeseen. NOTCH-signalointia munasarjasyövän kantasoluissa säätelevät muun muassa hypoksia, glykosylaatio ja pienet tumajyväsen RNA:t. Suorien vaikutusten lisäksi NOTCH-signaloinnin on näytetty lisäävän munasarjasyövän kantasolujen transkriptiotekijöiden ilmentymistä sekä epiteeli-mesenkyymisiirtymää. NOTCH-signaloinnin eston on huomattu vähentävän munasarjasyövän kantasolujen määrää ja palauttavan herkkyyden solusalpaajahoidoille, minkä takia sitä pidetään potentiaalisena lääkekehityskohteena. Toistaiseksi kliinisissä kokeissa on tutkittu neljää DLL4-vasta-ainetta, enotisumabia, demsitsumabia, navisiksitsumabia ja dilpasimabia, sekä kolmea γ-sekretaasi-inhibiittoria, LY900009:ää, RO4929097:ää ja nirogasetattia. Kuitenkin toistaiseksi niiden teho on rajallinen ja ne aiheuttavat melko paljon sivuvaikutuksia. Jatkotutkimukset tulevat näyttämään, voidaanko NOTCH-signaloinnin estoa käyttää munasarjasyövän hoidossa.
Keywords: munasarjasyöpä; syövän kantasolut; NOTCH-signalointi