Voiko yhteisön tekemistä moraalisista vääryyksistä irtautua? - Säynäslahti, Karoliina (My University, 2019)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin sitä, miten yhteisön kollektiivisesta moraalista voi irtautua, jos se ylipäätään on mahdollista. Teoksessa vastakkain ovat perinteinen näkemys vastuusta, jossa tekijää voidaan pitää vastuussa vain omista teoistaan, jotka hän on tehnyt ilman pakkoa ja sellaisista teon seurauksista, jotka hän olisi voinut helposti arvioida, sekä kollektiivisen vastuun etiikka, jossa voimme olla vastuussa myös teoista, joita emme ole itse tehneet. Olen käyttänyt tärkeimpänä lähtökohtana Larry Mayn teoksia Socially Responsive Self ja Sharing Responsibility. Tämän tutkielman ensimmäiset kappaleet käsittelevät moraalin kollektiivista luonnetta ja ryhmien luonnetta, erityisesti ryhmiin kuulumisen ongelmia. Näiden jälkeen seuraavat kappaleet selventävät Mayn vastuun etiikkaa ja tekevät eron moraalisen tuomittavuuden ja moraalisen syyllisyyden välille. Loppukappaleissa käsittelen erilaisia ehdotuksia siitä, miten kollektiivisesta moraalisesta voisi irtautua. Lukijan päätettäväksi jää, mille kannalle hän kallistuu: olemmeko vastuussa vain omista teoistamme, olemmeko kollektiivisen vastuun etiikan mukaisesti sidottuja moraalisesti yhteisömme tekoihin ja onko meidän ylipäätään mahdollista irtautua yhteisömme tekemistä vääryyksistä.
Keywords: käytännöllinen filosofia, ryhmät, vastuu, vastuullisuus, yhteisvastuu