Käsityökortti: oppimateriaali käsityönopetuksen sisältöihin vuosiluokille 3—4 käsitteellisen tiedon opettamisen ja oppimisen tueksi - Vahtoranta, Viivi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielman tarkoituksena on saada tietoa tutkimuksen aikana kehitetyn oppimateriaalin hyödyllisyydestä 3. ja 4. vuosiluokan teknisen työn opetuksessa. Teoreettisessa viitekehyksessä esitellään tutkimuksen keskeiset käsitteet, joita ovat käsityökortti, käsityön nelikenttämalli ja sen osa-alueet. Tutkimuksessa selvitetään opettajan käsityksiä sekä oppilaiden oppimista, joten tutkimus toteutettiin fenomenologisen tutkimusstrategian mukaisesti kvalitatiivisella tutkimusotteella hyödyntäen oppilastestien osalta kvantitatiivista tutkimusotetta. Tietoa haetaan seuraavien tutkimuskysymysten avulla. Miten käsityökorttia olisi kehitettävä käsityönopettajan opetuskokemuksen näkemyksen mukaan? Miten käsityökortti tukee oppilaan oppimista? Millä eri tavoin käsityönopettaja kokee käsityökorttia voitavan hyödyntää 3. ja 4. vuosiluokan teknisen työn opetuksessa? Kysymyksiin haettiin vastauksia haastattelemalla yhtä käsityönopettajaa tutkimuksen alussa, puolivälissä ja lopussa sekä teettämällä 37 oppilaalle kirjalliset testit tutkimusjakson alussa ja lopussa. Aineisto kerättiin haastatteluiden osalta puolistrukturoitua, strukturoimatonta ja teemahaastattelua hyödyntäen Litteroitu loppuhaastatteluaineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Oppilastesteistä saadut vastaukset käsiteltiin Excelillä. Keskeisimpinä tuloksina voidaan mainita käsityökortin soveltuvan 3. ja 4. vuosiluokan teknisen työn opetukseen. Saatujen tulosten mukaan sitä voidaan käyttää tavoitteiden ja sisältöjen opettamiseen ja kertaamiseen sekä arvioinnin toteuttamisen apuvälineenä. Oppilastestien tulokset osoittivat käsityökorttia käyttäneiden oppilasryhmien menestyneen verrokkiryhmää paremmin lopputestissä eli käsityökortin voidaan sanoa tukeneen oppilaan oppimista. Saatujen tulosten perusteella voidaan käsityökortin käyttämistä suositella käsitteellisen tiedon opettamisen ja oppimisen tukemiseksi 3. ja 4. vuosiluokalla.