Svensklärares attityder till rörelsebaserade undervisningsmetoder - Kettunen, Emilia (My University, 2026)
Syftet med denna avhandling är att undersöka svensklärarnas attityder till rörelsebaserade undervisningsmetoder samt att analysera vilka fördelar och utmaningar som är förknippade med användningen av dessa metoder i praktiken. Studien fokuserar på hur lärare uppfattar rörelsens roll för elevers lärande, motivation och koncentration samt vilka faktorer som påverkar användningen av rörelse i klassrummet. Som material har undersökningen använt en enkätundersökning riktad till svensklärare och lärarstuderande på olika skolstadier i Finland. Enkätundersökning genomfördes digitalt via Webropol under perioden december 2025 till januari 2026 och besvarades av totalt 15 respondenter. Enkäten innehöll både slutna frågor i form av Likert-skala samt frågor om bakgrundsinformation. Enkäten hade också öppna frågor där lärarna fick möjlighet att svara mer utförligt. Kombinationen av öppna och slutna frågor möjliggjorde en analys som omfattade både kvantitativa och kvalitativa aspekter. Resultaten visar att lärarna i huvudsak har en positiv inställning till rörelsebaserade undervisningsmetoder. Rörelse upplevs bidra till ökad motivation, förbättrad koncentration samt stödja elevernas lärande och minne. Samtidigt framkommer några utmaningar. Utmaningar såsom tid brist, begränsningar i lärmiljön och brist på idéer. Resultaten visar också att skolans verksamhetskultur inte alltid aktivt stöder användningen av rörelse i undervisningen, vilket innebär att ansvaret ofta ligger på den enskilda läraren. Undersökningen visar att rörelsebaserade undervisningsmetoder kan fungera som ett värdefullt pedagogiskt verktyg, men att användningen av dessa metoder kräver resurser och konkreta arbetsmetoder för lärare. I framtida forskning skulle det vara relevant att undersöka hur rörelsebaserade undervisningsmetoder kan integreras mer systematiskt i undervisningen samt hur skolans verksamhetskultur kan stödja användningen av dessa metoder.
Keywords: Rörelsebaserad undervisningsmetoder; svensklärare; fysisk aktivitet; lärande