NEUTRAALIN JA PROPAGANDAN VÄLIMAASTOSSA : Ensimmäinen maailmansota National Geographic Magazinen artikkeleissa - Häyrinen, Ville (My University, 2018)
Pro gradu -tutkielmassani tutkin amerikkalaisten National Geographic Magazinen artikkeleita ensimmäisen maailmansodan ajalta. Tutkimani lehden numerot ovat elokuulta 1914 aina vuoden 1918 joulukuun numeroon asti. Aiheenani tutkimuksessani on, miten sota näkyy National Geographic Magazinessa sotavuosien aikana. Tutkimuskysymykseni on, miten neutraalius näkyy lehden numeroissa sodan alusta aina sodan loppuun asti? Tätä päätutkimuskysymystä tarkennan apukysymyksillä: miten lehden raportointi sodasta kehittyy sodan aikana? Mitkä tapahtumat sodasta näkyvät National Georaphicissa? Alkuperäislähteenäni käytän ainoastaan National Geographic Magazinen artikkeleita. Tutkin artikkeleita pääasiallisesti kronologisessa järjestyksessä. Tutkimustuloksena lehti toteuttaa neutraalia linjaa artikkeleissa varsinkin vuosina 1914-1915. Tänä aikana sotaa Euroopassa kuvataan vain laajoilla maantieteellisillä maakuvauksilla, joista amerikkalaiset lukijat saavat yleistietoa sodan osapuolista. Sodan edetessä National Geographicin linja alkaa pikkuhiljaa muuttua kohti ympärysvaltoja suosivaksi. Vuoden 1916 murehditaan sodan aiheuttamasta elintarvikepulasta Euroopassa ja kirjoitetaan meriväylien merkityksestä Yhdysvalloista Eurooppaan. Tutkimustuloksen toinen osa koskee vuosia 1917 ja 1918. Yhdysvaltojen liityttyä sotaan lehden neutraali linja muuttuu kohti propagandaa, missä erottuvat kotirintaman ylistäminen, liittolaismaiden kehuminen, Yhdysvaltojen ylivoimaisuuden ilmaisu, saksalaisten demonisoiminen sekä sodan loppuvaiheissa pettymys Eurooppaan. National Geographic muuttui sodan aikana merkittävästi. Näin ollen lehti sisälsi sekä neutraalia, että propagandaa sodan aikana. Se kuvasti sotaa, jossa sotatapahtumat muuttivat yhteiskuntia ja valtioiden rajoja.
Keywords: National Geographic Magazine, ensimmäinen maailmansota, neutraalius, propaganda, mediahistoria, sotahistoria