Al-Qaidan tie globaaliin jihadiin : Osama bin Ladenin fatwat vuosilta 1996 ja 1998 al-Qaidan ideologian ja toiminnan suunnannäyttäjinä - Heinilä, Hanna (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielmassani selvitän terroristijärjestö al-Qaidan vaiheita sen alkuajoista 1980- luvulta aina vuoden 2001 Yhdysvaltojen syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeiseen aikaan. Päähuomio keskittyy sekä järjestön ideologiseen että operatiiviseen muutokseen eli siihen, miten arabimaissa ja Lähi-idän alueella paikallisesti vaikuttaneesta järjestöstä muodostui globaalia jihadismia toteuttanut taho ja verkostoituneen terrorismin johtaja. Tutkielmassa alkuperäislähteinä ovat Osama bin Ladenin vuosina 1996 ja 1998 brittiläisessä al- Quds al-Arabi -lehdessä julkaistut fatwat, joissa kutsutaan maailman muslimeita liittymään jihadiin Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan kaikilla elämän osa-alueilla, kunnes lännen harjoittamat sortotoimet islamin pyhillä alueilla olisi voitettu. Fatwat taustoittavat al-Qaidan johdossa toimineen Osama bin Ladenin asenteita sekä salafismista kumpuavaan ideologiaan että fatwojen julkaisujen aikaiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen nähden. Tutkielman lopputulokset heijastelevat sekä sosiaalista, historiallista että poliittista kontekstia. Al-Qaidan ideologian ja toiminnan muutos asettuu yhtäältä luontevana jatkumona salafi-jihadismin kentälle, toisaalta järjestön historiaa tarkasteltaessa on havaittavissa jihadismia ratkaisevasti muokanneita erityispiirteitä, joista tärkeimmiksi nousevat järjestön globaali ulottuvuus, laajalle levinnyt verkostomainen rakenne sekä järjestön marttyyrioperaatioina toteutetut itsemurhaiskut. Avainsanat: al-Qaida, fatwa, globaali jihadismi, jihad, Osama bin Laden, poliittinen islamismi, salafismi, terrori-iskut