Älykkäisiin sähköverkkoihin kohdistuvat kyberuhat ja niiden torjuminen - Sarro, Micke (My University, 2025)
Älykkäät sähköverkot ovat moderni infrastruktuuriratkaisu, jossa sähkön tuotannon, jakelun ja kulutuksen hallitsemiseksi hyödynnetään kaksisuuntaisia digi- ja viestintäteknologioita. Näiden järjestelmien keskeisiä etuja ovat energian tehokkaampi käyttö, verkon parempi toimintavarmuus sekä mahdollisuus integroida uusiutuvia energianlähteitä osaksi sähköntuotantoa. Samalla näiden järjestelmien vahva riippuvuus tieto- ja viestintäverkoista altistaa ne monenlaisille kyberuhille. Tässä tutkielmassa tarkastellaan älykkäisiin sähköverkkoihin kohdistuvia kyberuhkia ja keinoja niiden torjumiseksi. Työssä kartoitetaan keskeisimpiä hyökkäysvektoreita, kuten palvelunestohyökkäyksiä, haittaohjelmia, tiedon manipulointia ja sisäpiiririskejä, sekä analysoidaan niiden mahdollisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Lisäksi työssä perehdytään nykyisiin kyberturvallisuuden arviointi- ja torjuntamenetelmiin, kuten tunkeutumisen havaitsemisjärjestelmiin, tekoälypohjaisiin analyysimenetelmiin sekä turvallisuusarkkitehtuurien kehityssuuntiin. Tutkielma korostaa, että älyverkkojen kyberturvallisuus on moniulotteinen ilmiö, joka vaatii teknisten ratkaisujen lisäksi myös organisatorista ja inhimillistä huomiota. Kattava kyberturvallisuus edellyttää riskien tunnistamista, ennakoivaa suojautumista ja jatkuvaa sopeutumiskykyä kehittyvään uhkaympäristöön. Lopuksi työ tuo esiin kyberturvallisuuden keskeisen roolin yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden turvaamisessa.
Keywords: älykkäät sähköverkot, kriittinen infrastruktuuri, kyberturvallisuus