YT-neuvotteluilmoitusten vaikutus yhtiöiden osakekursseihin : Tapahtumatutkimus Suomen osakemarkkinoilla 2014–2020 - Heikari, Matti (My University, 2023)
Yrityksen työntekijöiden irtisanomiset ja lomautukset ovat merkittäviä tapahtumia paitsi itse yritykselle ja sen työntekijöille, myös yrityksen osakkeenomistajille, sillä ilmoitus henkilöstön vähentämisestä voi vaikuttaa merkittävästikin yrityksen markkina-arvoon. Markkinareaktion suuntaan ja voimakkuuteen vaikuttaa se, minkälaisena signaalina sijoittajat henkilöstön vähentämisen näkevät. Valtaosa aiheen aikaisemmasta tutkimuksesta on keskittynyt Yhdysvaltoihin ja 1990-luvulle. Yleisesti markkinareaktion on havaittu olevan negatiivinen, mutta sijoittajien on myös havaittu reagoivan positiivisesti silloin, kun irtisanomisia on perusteltu yrityksen toiminnan tehostamisella. Suomessa pörssiyhtiöiden irtisanomiset ja lomautukset tapahtuvat yt-neuvottelujen kautta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten ilmoitus yt-neuvottelujen aloittamisesta vaikuttaa yhtiön osakekurssiin lyhyellä aikavälillä. Lisäksi tavoitteena on selvittää, onko osakemarkkinoiden reaktio erilainen riippuen ilmoituksessa mainitusta henkilöstön vähentämistarpeeseen johtaneesta syystä. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään, reagoivatko markkinat eri tavalla irtisanomisiin kuin lomautuksiin. Tutkimus toteutetaan tapahtumatutkimuksena, jossa tutkitaan yt-neuvottelujen aloittamisilmoituksen vaikutusta yhtiöiden osakekursseihin. Vaikutusta analysoidaan tarkastelemalla osakkeen epänormaaleja tuottoja ilmoituksen julkaisuajankohdan ympärillä. Tutkimusaineisto koostuu vuosina 2014–2020 julkaistuista Helsingin pörssin yhtiöiden pörssitiedotteista, joissa ilmoitetaan yt-neuvottelujen aloittamisesta. Tutkimuksen otokseen valikoitui 112 pörssitiedotetta, jossa ilmoitettiin yt-neuvotteluiden aloittamisesta. Tutkimuksen tulosten perusteella osakemarkkinat reagoivat keskimäärin negatiivisesti tiedotteisiin yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta. Tuloksena havaittiin myös, että markkinoiden reaktio irtisanomisiin on huomattavasti negatiivisempi kuin lomautuksiin, ja että reaktio irtisanomisiin ilmenee lomautuksia pidemmällä viiveellä. Tutkimuksen kolmantena havaintona oli se, että sijoittajat reagoivat merkittävän negatiivisesti ytneuvottelutiedotteisiin, joissa neuvotteluiden aloittamista perustellaan heikentyneestä markkinatilanteesta johtuvilla syillä. Kun yt-neuvotteluiden aloittamista puolestaan perustellaan toiminnan tehostamisella tai yrityksen uudelleenjärjestelyllä, osakemarkkinoiden reaktio on neutraali. Tutkimuksen tulokset ovat linjassa aiheesta aikaisemmin tehtyjen tutkimusten kanssa. Yleisesti markkinoiden reaktio tiedotteeseen yt-neuvottelujen aloittamisesta on negatiivinen, mutta itse tiedotteen sisällöllä vaikuttaa olevan merkittävä vaikutus sijoittajien tulkintaan yrityksen tilasta.
Keywords: Yt-neuvottelut, tapahtumatutkimus, markkinareaktio