Toimintaympäristön muutosten vaikutukset hankintatiimien johtamiseen life science -alalla - Kairinen, Aino (My University, 2024)
Suuret 2020-luvun toimintaympäristön muutokset ovat aiheuttaneet epävakautta organisaatioiden toimintaan. Toimintaympäristön muutokset haittaavat toimitusketjun normaalia toimintaa, mikä näkyy myös hankinnoissa esimerkiksi saatavuushäiriöinä tai vasteaikojen pidentymisenä. Life science -ala on huoltovarmuuden kannalta kriittinen ja mahdolliset toimitusketjuhäiriöt voivat vaikuttaa esimerkiksi lääkkeiden tai diagnostiikkalaitteiden saatavuuteen. Johtajuuden ja tiimien toiminnan rooli onkin korostunut epävakaassa toimintaympäristössä erityisesti organisaation varautumisen ja muutokseen sopeutumisen kannalta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten toimintaympäristön muutokset vaikuttavat hankintatiimien johtamiseen life science -alalla. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin menetelmin ekstensiivisenä tapaustutkimuksena haastattelemalla life science -alan yritysten hankintatiimien johtajia aiemmasta kirjallisuudesta muodostetun teorian pohjalta. Tutkimus vastaa kysymyksiin millaisia erityispiirteitä life science -alan hankintatiimeillä on, miten muutokset toimintaympäristössä vaikuttavat hankintatiimien johtamiseen sekä mitkä johtajuuden tekijät tukevat hankintatiimien varautumista ja sopeutumista toimintaympäristön muutoksiin life science -alalla. Tutkimuksen tulosten mukaan life science -alan hankintatiimien erityispiirteinä voidaan pitää monialaisuuden sekä käsitteellisen osaamisen merkitystä. Myös alan sääntely vaikuttaa hankintatiimien työtehtäviin. Toimintaympäristön muutosten vaikutukset hankintatiimeihin life science -alalla ovat hyvin tilannekohtaisia, mutta toimitusketjudisruptioille yhteisiä piirteitä ovat esimerkiksi saatavuushäiriöt, joiden myötä toimittajia joudutaan vaihtamaan. Life science -alan hankintatiimeissä toimintaympäristön muutokset lisäävät usein työn määrää esimerkiksi vaihdoksista seuraavan ylimääräisen dokumentaatiotyön vuoksi. Tutkimuksen löydökset tukevat aiemmin esiteltyä teoriaa johtajuuden prosessien mahdollistajien tukevasta vaikutuksesta resilientin toimitusketjun kykyihin. Tutkimuksen tulosten mukaan life science -alan hankintatiimeissä esimerkiksi kommunikaatiolla, tiedon jakamisella sekä moniosaamisella voidaan tukea toimitusketjun ketteryyttä, joustavuutta, näkyvyyttä, yhteistyötä, informaation jakamista, vararesursseja sekä proaktiivisuutta.
Keywords: toimintaympäristön muutos, hankintatiimit, johtajuus, life science -ala