TEKIJÄT Helsingin Sanomien terveysaiheisten uutistekstien otsikoissa - Lönnberg, Heidi (My University, 2022)
Tarkastelen tutkimuksessani Helsingin Sanomien uutisotsikoissa esitettyjä TEKIJÄÄ ilmaisevia rakenteita. TEKIJÄ nähdään usein ihmisiin viittaavana käsitteenä. Tässä tutkimuksessa TEKIJÄ on tyypillisesti lauseen finiittiverbin valenssiin kuuluvan subjektiargumentin semanttinen tehtävä, eikä sitä ole rajattu ihmis- tai elollisviitteiseksi. Tämän tutkimuksen ensisijaisina tarkastelun kohteina ovat otsikoiden subjekti-, passiivi- ja nollapersoonarakenteet, joiden avulla TEKIJÄÄ voidaan ilmaista. Otsikossa esitetty TEKIJÄ voi olla ilmipantu, implisiittinen tai tulkittavissa koko otsikon kontekstista. Otsikkorakenteet voivat lisäksi olla TEKIJÄTTÖMIÄ, sillä esimerkiksi leimaotsikoissa ei ilmaista TEKIJÄÄ lainkaan. Helsingin Sanomista peräisin oleva aineistoni koostuu 100 terveysaiheisesta uutisotsikosta, jotka olen kerännyt Sanoma-arkistosta. Jaottelen aineistoni Vahteran otsikkotyyppijaotteluun perustuen kolmeen erilliseen pääryhmään: (yksiosaisiin) finiittiverbillisiin, (yksiosaisiin) finiittiverbittömiin ja moniosaisiin otsikoihin. Tarkastelen TEKIJÖIDEN esiintymistä kaikissa näissä otsikkorakenteissa. Pääluokkien alla tutkin TEKIJÄÄ ilmaisevia rakenteita vielä kahdessa eri ryhmässä. Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, millä keinoin TEKIJÄÄ esitetään aineistoni otsikoissa. Tutkin erityisesti, minkälaisia subjekteja otsikoissa esiintyy. Tämän lisäksi selvitän, miten passiivirakenteita ja nollapersoonaa hyödynnetään otsikoiden TEKIJÖIDEN esittämisessä. Tutkimukseni kuuluu semantiikan, syntaksin ja tekstintutkimuksen alaan. Laadultaan tutkimus on pääosin kvalitatiivinen mutta osin myös kvantitatiivinen. Suurimmassa osassa aineistoni otsikoita ilmaistaan TEKIJÄ. Tämä osoittaa sen, että TEKIJÄÄ ilmaisevat rakenteet ovat tärkeitä otsikon informatiivisuuden kannalta. TEKIJÄ on useimmiten ilmaistu subjektirakenteella tai teemapaikalla olevalla substantiivilausekkeella. Yksiosaisissa finiittiverbittömissä otsikoissa subjektirakenteet voivat olla ihmisiin viittaavia tai ne voivat viitata esimerkiksi abstrakteihin asioihin. Passiivi- ja nollapersoonarakenteet ilmaisevat kaikissa tapauksissa ihmisviitteistä TEKIJÄÄ, joka on otsikossa taka-alaistettu. Yksiosaisissa finiittiverbittömissä otsikoissa esiintyy subjektin kaltainen NP ilmaisemassa TEKIJÄÄ tai sitten niissä ei ilmaista TEKIJÄÄ lainkaan. Tarkoitteeltaan TEKIJÄ ei kuitenkaan ole tässä otsikkoryhmässä ihmisiin viittaava, vaan NP viittaa esimerkiksi toimintoihin, asiaintiloihin ja olioihin, jotka liittyvät jollakin tavoin terveyteen. Moniosaiset otsikot koostuvat erilaisista finiittiverbittömistä ja finiittiverbillisistä otsikkoyhdistelmistä. Ainoastaan yhdessä tämän luokan otsikoista ei ilmaista TEKIJÄÄ lainkaan. Muissa otsikoissa TEKIJÄÄ kuvataan yhdellä tai useammalla rakenteella. Yksiosaisia finiittiverbittömiä ja moniosaisia otsikoita on aineistossani niin vähän, että niiden osalta ei voi tehdä tässä tutkimuksessa yleistäviä johtopäätöksiä. Kattavampien tutkimustulosten saaminen edellyttäisi lisää tutkimusta vastaavanlaisen aiheen ja aineiston parissa.
Keywords: otsikko, Helsingin Sanomat, subjekti, passiivi, nollapersoona