Tekoälyn mahdollisuudet työhyvinvoinnin kehittämisessä - Laine, Tea (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa käsitellään tekoälyn ja työhyvinvoinnin välistä yhteyttä nopeasti digitalisoituvassa työelämässä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten tekoälyn käyttöönotto vaikuttaa työntekijöiden kokemaan hyvinvointiin, ja millaisia mahdollisuuksia tai haasteita se tuo mukanaan. Työhyvinvointia käsitellään monitasoisena ilmiönä, psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena, joka kytkeytyy yksilön, työyhteisön ja koko organisaation toimintaan. Tekoälyä puolestaan tarkastellaan paitsi teknologisena ratkaisuna myös psykologisena ja organisatorisena ilmiönä, joka voi yhtä lailla tukea työhyvinvointia kuin aiheuttaa epävarmuutta ja ahdistusta. Tutkielma perustuu ajankohtaisiin tieteellisiin artikkeleihin, jotka käsittelevät muun muassa tekoälyn selitettävyyttä, tekoälyahdistusta, palautumista ja työn ja muun elämän rajojen hallintaa. Keskeiset havainnot osoittavat, että tekoäly voi edistää työhyvinvointia esimerkiksi vähentämällä rutiinityötä ja tarjoamalla yksilöllistä tukea hyvinvointiin, mutta samalla se voi lisätä työntekijöiden kuormitusta ja epävarmuutta roolien muutoksista. Erityisesti organisaation tuki, avoin viestintä ja eettisesti vastuullinen teknologian käyttöönotto näyttäytyvät keskeisinä tekijöinä työhyvinvoinnin turvaamisessa. Tutkielma korostaa tarvetta ymmärtää tekoälyn vaikutuksia kokonaisvaltaisesti, sekä yksilön että organisaation näkökulmasta. Tekoälyn ja työhyvinvoinnin tutkiminen on tärkeää, jotta teknologista kehitystä voidaan hyödyntää ja samalla ohjata kestävään suuntaan.
Keywords: tekoäly; AI; työhyvinvointi; työpahoinvointi; digitalisoituminen; tekoälyahdistus; organisaation tuki