Diabetesta sairastavien henkilöiden jalkojen omahoidon ohjauksen interventiot - Järvinen, Hanna (My University, 2024)
Diabetesta sairastavan henkilön laadukkaalla jalkojen omahoidon ohjauksella on mahdollista ehkäistä iho- ja kynsimuutosten, asentovirheiden sekä haavojen syntymistä. Olennaista on motivoida diabetesta sairastava henkilö ja hänen omaisensa toteuttamaan päivittäistä jalkojen omahoitoa. Hoitohenkilökunnan jalkojen omahoidon ohjaus on tärkeä osa kokonaisvaltaista hoitoa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata täysi-ikäisten diabetesta sairastavien henkilöiden jalkojen omahoidon ohjauksen interventioita jalkaterveyden näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena oli tunnistaa erilaisia oppimis- ja ohjausmetodeja, joita voidaan hyödyntää diabetesta sairastavan henkilön jalkaterveyden edistämisessä. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaussa hyödynnettiin yliopiston tarjoamia sähköisiä, terveystieteiden alueilla yleisimmin käytössä olevia tietokantoja; PubMed, CINAHL, Cochrane ja Medic. Haku suoritettiin tammi–helmikuussa 2023. Hakulausekkeet muodostettiin yhdessä kirjaston informaatikkojen kanssa, hyödyntäen diabetesta sairastavan potilaan jalkaterveyttä kuvaavia käsitteitä. Haku rajattiin englannin- ja suomenkieliseen aineistoon sekä vertaisarvioituihin lähdemateriaaleihin. Aineiston mukaanotto- ja poissulkukriteerien määrittämisen jälkeen aloitettiin viitteiden seulonta. Tiedonhaku tuotti rajauksen jälkeen 258 viitettä. Lopulliseen analyysiin mukaan otettiin seitsemän tutkimusta. Tutkimukset käsittelivät interventioita, joissa hyödynnettiin mobiilisovelluksia, tekstiviestejä, YouTuben käyttöä sekä jalkaterapeutin antamaa ohjausta. Interventioiden vertailussa korostui jokaisen tutkimuksen kohdalla jalkojen omahoidon sekä omahoidon interventioiden merkitys diabetesta sairastavien henkilöiden hoidossa. Vaikka erilaisten jalkojen omahoidon interventioiden keinoja ja vaikutuksia ei ole tutkittu kovinkaan paljoa, olemassa oleva tutkimustieto kuitenkin osoittaa niiden olevan käyttökelpoisia jalkojen omahoidon ohjauksessa. Mobiilisovellusten jatkokehittämistä ja testausta tarvitaan, sillä jalkojen omahoidon tehostamisessa teknologian hyödyntäminen terveydenhuollossa tulee lisääntymään. Lisätutkimuksia suositellaan myös pidemmällä seuranta-ajalla, jotta voidaan selvittää vaikutuksia diabetesta sairastavien henkilöiden jalkaterveyteen esimerkiksi jalkahaavojen esiintyvyyden vähentämiseksi.
Keywords: diabetes, jalat, jalkaterveys, omahoito, ohjaus, interventio