Tietoinen johtajuus ja myötätunto organisaatioissa - Huhtanen, Inka (My University, 2025)
Johtajat joutuvat etsimään uusia keinoja toimiakseen menestyksekkäästi jatkuvasti muuttuvassa ja epävarmassa ympäristössä. Tähän yhtenä potentiaalisena keinona on tietoiseen läsnäoloon perustuva tietoinen johtajuus. Tietoisen johtajuuden vaikutuksia johtajaan itseensä sekä työntekijöiden tehokkuuteen ja hyvinvointiin on alettu tunnistamaan 2000-luvulla laajemmin. Tietoisen johtajuuden lisäksi myötätuntoisen työympäristön merkitystä työhyvinvoinnille ja sitoutumiselle on alettu korostamaan. Tämä tutkielma pyrkii löytämään yhteyksiä näiden kahden ajankohtaisen teeman, tietoisen johtajuuden ja myötätunnon, välillä organisaatioissa keskittyen etenkin johtajan näkökulmaan. Tutkielman tutkimuskysymys on: Miten tietoinen johtajuus on yhteydessä myötätuntoon organisaatioissa? Tutkimuksen päätuloksena havaittiin, että tietoinen johtajuus ja myötätunto ovat vastavuoroisessa suhteessa, jossa niillä on myönteisiä vaikutuksia toisiinsa. Tietoinen johtajuus ja siihen oleellisesti liittyvä tietoinen läsnäolo toimivat myötätunnon lähteenä ja saavat organisaatioissa aikaan myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi hyvinvointiin sekä sitoutumiseen liittyen. Myötätunto puolestaan näyttäytyy konkreettisesti johtajan vuorovaikutuksessa ja käyttäytymisessä alaisia kohtaan. Yhdessä tietoinen johtajuus ja myötätunto työympäristössä luovat perustan inhimilliselle ja tehokkaalle työelämälle. Ne osoittavat, että kestävyyttä ja hyvinvointia tukeva johtajuus edellyttää syvää ymmärrystä ihmisten tunteista ja tarpeista. Laajemmalla tasolla tietoinen ja myötätuntoinen johtajuus voivat tarjota yhden ratkaisun työelämän epävarmoihin ja paineistaviin olosuhteisiin.
Keywords: tietoinen johtajuus, tietoinen läsnäolo, johtajan tietoisuus, myötätunto työympäristössä, johtajan myötätuntoisuus