Tappioiden siirtyminen sulautumisessa - Manner, Miia (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Koko yritysjärjestelysäännösten voimassaolon ajan on säännösten soveltamisessa ollut ongelmia, joita tuomioistuimet ovat joutuneet ratkomaan. Soveltamistilanteiden ongelmallisuus koskee yritysjärjestelyjen kaikkia muotoja, joskin ongelmat painottuvat sellaisiin muotoihin, joihin kohdistuu eniten mielenkiintoa myös verosuunnittelun kannalta. Sulautumisessa erityisesti tappiot ovat usein ennakkoratkaisu- ja oikeuskäytännössä. Rajat ylittävät sulautumiset ja ulkomaisen tytäryhtiön tappiot vaikuttavat loputtomalta ongelmalta. Tutkielman tarkoitus on selvittää, miten tappiot siirtyvät sulautumisen yhteydessä sekä kotimaisten osakeyhtiöiden välisissä tilanteissa että rajat ylittävissä tilanteissa. Tutkittavaa aihetta lähestytään oikeusdogmaattisesta eli lainopillisesta näkökulmasta. Tutkimuksen metodi on seurausta tutkimuskysymyksestä. Tutkimuskysymyksen tarkoituksena on selvittää lain sisältöä, ja näin ollen oikeusdogmaattinen näkökulma on automaattisesti metodina. Oikeusdogmaattisen näkökulman merkittävä tehtävä on systematisoida tutkimuskohteeseen liittyvää oikeudentilaa. Edellä esitettyihin tutkimuskysymyksiin etsitään vastausta lainsäädännön, oikeuskirjallisuuden ja oikeuskäytännön avulla. Suomessa sulautuminen on tehtävä EVL:n ja OYL:n säädöksiä noudattaen. Tappioiden siirtymistä sulautumisen yhteydessä sääntelee TVL 123 §:n edellytykset osakkeiden omistamisesta. TVL 123 § määrittää säännökset tappioiden siirtymisestä Suomen sisäisessä sulautumisessa sulautuvalta yhtiöltä vastaanottavalle yhtiölle. EU-oikeutta ei ole harmonisoitu välittömän verotuksen alalla, toisin kuin välillisen verotuksen alalla. Unionin primäärioikeus on johdettavissa EU:n perussopimuksista ja se on sovellettavissa harmonisoimattomilla oikeudenaloilla. Näin ollen rajat ylittävässä tappioiden siirtymisessä EU-primäärioikeutta, kuten SEUT 49 ja 54 artikloita, on pidettävä vahvasti velvoittavana oikeuslähteenä. Myös unionin merkittävät ennakkoratkaisut C-446/03, Marks & Spencer ja C-123/11, A Oy ovat tärkeitä oikeuslähteitä, kun ratkaistaan tappioiden siirtymisestä rajat ylittävässä sulautumisessa. Tuloverolain omistajanvaihdossäännöksen mukaan vastaanottava yhtiö voi vähentää sulautuneelle yhtiölle vahvistetun tappion, jos vastaanottava yhtiö, yhtiön osakkaat tai molemmat yhdessä ovat tappiovuoden alusta alkaen omistaneet yli puolet sulautuneen yhtiön osakkeista. Tappioiden siirtyminen rajat ylittävässä sulautumisessa on mahdollista vain poikkeuksellisissa olosuhteissa. Ensinnäkin sulautumisen edellytysten on täytyttävä ja toiseksi unionin jäsenvaltion lainsäädännön on mahdollistettava tappioiden siirtyminen kansallisessa sulautumisessa. Kun tappiot siirtyvät unionin jäsenvaltiosta toiseen, kyseeseen voivat tulla vain lopulliset tappiot.