S2-ylioppilaskokeen kirjoitelmaosion tehtävänantojen genre vuosina 2014–2022 - Kronström, Sofia (My University, 2022)
Tarkastelen pro gradu -työssäni S2-ylioppilaskokeen kirjoitelmaosion tehtävänantojen tekstilajia. Tutkielmani teoreettinen tausta kumpuaa diskurssianalyysista ja sen näkemyksistä genrestä. Tutkielmani on luonteeltaan laadullinen ja kuuluu tekstintutkimuksen alaan. Tutkimusaineistoksi olen valinnut S2-ylioppilaskokeen kirjoitelmaosion tehtävänannot vuosina 2014–2022. Kaiken kaikkiaan tutkimukseni aineistossa on 126 tehtävänantoa. Tutkielmani pääosassa on tekstilajin kokonaisrakenne, jota lähestyn funktionaalisia osia tarkastelemalla. Tarkastelen funktionaalisten osien järjestäytymistä tehtävänannoissa sekä osien valinnaisuutta ja pakollisuutta genren kokonaisrakenteen määrittelyssä. Tarkastelen myös funktionaalisten osien rakentumista kielellisesti sekä diskursseja, joihin tehtävänannot viittaavat. Tutkimuksessani saamieni tulosten mukaan S2-ylioppilaskokeen kirjoitelmaosion tehtävänannot voivat sisältää kolmea eri funktionaalista osaa: instruktion, yleisen kantaa ottavan väitteen ja viittauksen oheistekstiin. Tekstilajin kokonaisrakenteen näkökulmasta ei-aineistopohjaisissa tehtävänannoissa ja aineistopohjaisissa tehtävänannoissa hahmottuu kokonaisrakenne hieman erilaiseksi. Ei-aineistopohjaisten tehtävänantojen tyypillisin kokonaisrakenne on [yleinen kantaa ottava väite + instruktio], kun taas aineistopohjaisten tehtävänantojen kokonaisrakenne on muotoa viittaus oheistekstiin + instruktio. Kielellisesti funktionaaliset osat rakentuvat eri tavoin. Instruktio koostuu usein imperatiivimuotoisesta verbistä tai kysymyslauseesta. Tyypillisiä ovat myös voida-modaaliverbin ja A-infinitiivimuotoisen verbin muodostamat verbiketjut sekä nominaalilauseke- ja kysymysmuotoiset otsikkoehdotukset. Eksistentiaalilauseen varaan rakentuva Kiinnitys oheistekstiin sisältää avoimen intertekstuaalisen viittauksen tehtävänannon ohessa esiintyvään aineistoon. Yleinen kantaa ottava väite koostuu usein väitelauseista, joilla kuvataan erilaisia asiaintiloja. Tutkielmani loppuosa käsittelee diskursseja, joihin tehtävänannot viittaavat. Yleisimmät diskurssit, joihin tehtävänannot viittaavat, ovat kirjallisuus-, tasa-arvo-, monikulttuurisuus-, suomalaisuus-, identiteetti-, teknologia-, työelämä-, ilmasto-, luonto- sekä perhe- ja ihmissuhdediskurssit. Havaitsin myös sähköisen uudistuksen vaikuttaneen kokeen tekstilajiin siten, että tietty rakennetyyppi yleistyi uudistuksen jälkeen: aineistopohjaisten tehtävänantojen määrä kasvoi uudistuksen myötä. Tutkielmani tarjoaa lisää tietoa tehtävänantojen genrestä sekä genrestä toisen kielen näkökulmasta. S2-ylioppilaskoe tarjoaa paljon jatkotutkimusmahdollisuuksia. Oma tutkimukseni rajautuu vain kirjoitelmaosion tehtävänantoihin, joten muiden osioiden tehtävänantojen rakenne ja ominaispiirteet jäivät vielä selvittämättä.
Keywords: ylioppilaskoe, tehtävänannot, tekstintutkimus, tekstilajitutkimus, kokonaisrakenne, S2