Big Datan ja Big Data-analytiikan vaikutukset tilintarkastajan kognitiiviseen työskentelyyn ja tilintarkastukseen - Bister, Antti (My University, 2019)
Big Datalla tarkoitetaan valtavaa ja nopeasti lisääntyvää ihmisen luoman elektronisen ympäristön tuottamaa datamassaa. Tämän datamassan hyödyntämisen valjastamiseen myös nykypäivän liiketoiminta ja tämän perässä tilintarkastus ovat voimakkaasti suuntaamassa. Suurten tietomäärien tiedetään aiheuttavan kognitiivisella tasolla erinäisiä haasteita niitä käsittelevillä henkilöillä. Tämän johdosta tehokkaat analyyttiset menetelmät ovat Big Datan käsittelyssä hyvin perusteltuja. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää miten Big Datan ominaisuudet ja Big Dataa prosessoiva analytiikka vaikuttavat tilintarkastajan työsuoritukseen hänen kognitiivisesta näkökulmastaan tarkasteltuna. Kiinnostuksen kohteena on samalla myös se, miten Big Datan vaikutukset tilintarkastajan kognition tasolla vaikuttavat lopulta koko tilintarkastustyöhön. Tutkielman tutkimusmenetelmäksi valikoitui laadullinen haastattelututkimus, joka toteutettiin kuutena erillisenä Big Data-analytiikan parissa säännöllisesti työskentelevään tilintarkastajaan kohdistuneena yksilöhaastatteluna. Tutkielman tulosten mukaan tehokkaista analyyttisistä välineistä huolimatta Big Data haastaa tilintarkastajaa informaatioylikuorman, tiedon epäselkeyden ja epärelevantin, -mutta samalla myös relevantin tiedon runsauden kautta. Big Data-aikakauden tilintarkastajalta vaaditaan entistä data-analyyttislähtöisempää ajattelutapaa ja kykyä erottaa olennainen tieto suuresta datamassasta. Lisäksi tilintarkastajan työtä luonnehtiva ammatillinen skeptisyys on muutoksessa Big Datan myötä. Tilintarkastaja on myös vaarassa ajautua kognitiivisiin vinoumiin ja laimennusvaikutuksen alaiseksi työstäessään mielessään Big Dataa. Ajastaan jäljessä oleviin tilintarkastusstandardeihin vastaaminen ei myöskään lainkaan helpota tilintarkastajan työskentelyä Big Datan parissa. Tutkielman keskeisimpänä johtopäätöksenä Big Data haastaa tilintarkastajaa kognitiivisesti uudenlaisin tavoin. Yllättävästi Big Data-analytiikkakaan ei suinkaan kokonaan poista tilintarkastajan kohtaamia kognitiivisia haasteita, vaan luo omansa. Big Datan myötä lisääntyvä kognitiivinen haastavuus ilmenee kuitenkin lopulta tilintarkastuksen laadun parantumisena. Tämä tapahtuu tilintarkastajan perehtyessä asiakkaansa dataan ja liiketoiminnan mekanismeihin aiempaa syvällisemmin.
Keywords: tilintarkastus, Big Data, data-analytiikka, tilintarkastaja, kognitiivinen