Sumolaation merkitys syövässä ja sen mahdollisuudet hoidon kohteena - Nieppola, Salla (My University, 2025)
Sumolaatio on translaation jälkeinen proteiinimuokkaus, jolla säädellään proteiinien stabiiliutta, sijaintia ja aktivisuutta solussa. Tämä tapahtuu kolmivaiheisessa entsymaattisessa reaktiossa. Sumolaatio on kovalenttinen muokkaus, jonka tasapainon häiriöt johtavan erilaisiin sairauksiin. Erilaisissa syöpätyypeissä sumolaation on havaittu olevan aktiivisempaa, kuin terveissä soluissa. Sumolaatio edistää syövän syntyä muun muassa kiihdyttämällä solunjakautumista ja kasvua, estämällä apoptoosin sekä inhiboimalla immuunijärjestelmän toimintaa. Sumolaation tasapainon häiriöt myös edesauttavat syövän etäpesäkkeiden syntyä sekä lisäävät syöpätautien resistenssiä käytössä oleville syöpähoidoille. Sumolaation inhibointia on tutkittu mahdollisena vaihtoehtona syövän tehokkaampaan hoitoon, koska siinä toimivat entsyymit ovat ainoastaan sumolaatio spesifisiä. Ensimmäinen sumolaation inhibiittori lääkemolekyyli TAK-981 on siirtynyt ensimmäisiin kliinisiin kokeisiin, eli tulokset tutkimusvaiheissa ovat olleet lupaavia.
Keywords: Sumolaatio, desumolaatio, SUMO, syöpä