Hiukkasfysiikan standardimalli - Hämälä, Eetu (My University, 2024)
Hiukkasfysiikan standardimalli on kvanttikenttäteoria, joka kuvaa alkeishiukkasten sekä niiden komposiittihiukkasten käyttäytymistä kvanttikenttien lokalisoituneina värähtelyinä. Hiukkasfysiikan symmetrioita tutkimalla voidaan löytää, mitä ominaisuuksia ja seurauksia johtuu eri symmetrioista ja symmetrioiden rikkoutumisista. Standardimallissa hiukkasten liikeyhtälöt johdetaan sen Lagrangen tiheydestä, jossa on kaikki tieto kaikista tunnetuista hiukkasista sekä niiden kytköksistä toisiinsa. Feynmanin diagrammit ovat kuvallinen esitys hiukkasten välisistä vuorovaikutuksista, jotka voi muuttaa matemaattiseen muotoon laskujen helpottamiseksi. Tutkielman tarkoituksena on johdattaa kandidaatin tutkinnon vaiheessa oleva lukija tutustumaan standardimalliin helpommalla, ei-matemaattisella tasolla, tarjoten mahdollisuuden ymmärtää hiukkasfysiikkaa ajatuksen tasolla ennen standardimallin matemaattisiin opintoihin syventymistä.
Keywords: standardimalli, hiukkasfysiikan standardimalli, hiukkasfysiikka, alkeishiukkaset