Vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin motiivit, hyödyt ja haasteet pk-yritysten näkökulmasta - Pyymäki, Laura (My University, 2025)
Pk-yritysten rooli osana laajempia arvoketjuja on viime vuosina korostunut, kun EU:n kestävyysraportointivaatimukset ovat laajentuneet. CSRD-direktiivi on lisännyt läpinäkyvyys- ja tietotarpeita myös sellaisten yritysten kohdalla, jotka eivät itse kuulu suoraan sääntelyn piiriin. Tässä kontekstissa pk-yritykset kohtaavat sekä ulkoisia ja sisäisiä paineita tuottaa kestävyystietoa. Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät motivoivat pk-yrityksiä vapaaehtoiseen kestävyysraportointiin ja millaisia hyötyjä ja haasteita raportointiin liittyy. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jota on täydennetty kahden suomalaisen pk-yrityksen VSME-raportteihin perustuvalla case-analyysillä. Teoreettinen viitekehys rakentuu sidosryhmäteorian, legitimiteettiteorian ja resurssipohjaisen teorian varaan. Teorioiden kautta tarkastellaan pk-yritysten motivaatiotekijöitä ja raportoinnin strategista merkitystä. Analyysissä on eritelty ulkoiset ja sisäiset motiivit vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin tuottamisille. Tulosten perusteella pk-yritysten vapaaehtoiseen kestävyysraportointiin vaikuttavat erityisesti arvoketjujen vaatimukset, sidosryhmien edellyttämä luotettava vastuullisuustieto sekä yritykset omat strategiset tavoitteet ja arvot. Raportointi voi tuottaa selkeitä hyötyjä kuten sidosryhmäluottamusta, prosessien tehostumista ja kilpailuetua. Toisaalta raportointi kuitenkin edellyttää paljon resursseja, jotka voivat muodostaa pk-yrityksille merkittäviä haasteita. Haasteista merkittävin on raportoinnin kustannus, sillä raportoinnin tuottaminen vaatii suuren määrän dataa ja samalla myös osaamista. Kokonaisuutena tutkielma osoittaa, että vapaaehtoinen kestävyysraportointi on pk-yrityksille sekä strateginen mahdollisuus että käytännön ponnistus, jonka vaikutukset vaihtelevat yrityksen valmiuksien ja toimintaympäristön mukaan.
Keywords: kestävyysraportointi, CSRD, VSME, pk-yritykset, vapaaehtoinen raportointi